Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Čovićev HNS traži da bošnjački politički vrh da osudi ‘zvjerstva mudžahedina u BiH’

Nemojte propustiti

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pozvali su danas bošnjački politički i državni vrh da konačno osudi zvjerske pohode i zločine mudžahedina u BiH jer “masovne grobnice, ritualna ubistva i kampovi koji su služili kao logori za nedužne civile nikad nisu doživjeli osudu zvanične bošnjačke politike”.

Iz boračkog odjeljenja HNS-a saopšteno je da je presuda Sakibu Mahmuljinu, ratnom komandantu 3. korpusa Armije BiH i direktnom rukovodiocu odreda “El mudžahedin”, čiji su pripadnici činili zločine nad nebošnjačkim stanovništvom, konačno dala pravni ishod.

“Etničko čišćenje, praćeno odsijecanjem glava i monstruoznim ubistvima, ritualnim metodama od mudžahedina na prostoru zeničkog kraja i srednje Bosne, posebno su postali upečatljivi tokom 1993. godine kada ova jedinica postaje službeno u sastavu 3. korpusa  Armije BiH kao muslimansko-bošnjačke vojske na čijem je čelu bio upravo nedavno osuđeni Mahmuljin”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da su nacionalni sukobi iskorišteni za radikalnu islamsku ideologiju i “džihadsku borbu” kao preteče današnjeg djelovanja zloglasne terorističke organizacije Islamska država (ISIL) na prostoru Evrope.

“Lašvanska dolina i hrvatski narod srednje Bosne bili su žrtve zločinačkog i ritualnog djelovanja i ubistava jedinice ‘El mudžahedin’ čiji zločini u Miletićima, Bikošima i nizu drugih mjesta i danas nisu rasvijetljeni. Šestorica pripadnika ove jedinice bili su organizatori terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar 2001. godine, što bošnjačko političko vođstvo i danas prećutkuje”, istakli su iz HNS-a.

Iz HNS-a su naveli da se radikalna ideologija utemeljena na islamskom tumačenju borbe protiv “nevjernika” zvjerskim metodama i danas, nažalost, opravdava od bošnjačkog političkog i državnog vrha koji direktno odgovorne pojedince veličaju i predstavljaju herojima.

“Masovne grobnice, ritualna ubistva i kampovi koji su služili kao logori za nedužne civile nikad nisu doživjeli osudu zvanične bošnjačke politike. Umjesto osude, ista politika zdušno brani i opravdava ubistva i zločine nedužnih civila za čijim se posmrtnim ostacima i danas traga”, navedeno je u saopštenju.

Pravna država i njeno djelovanje moraju, smatraju u HNS-u, imati svoje pravno uporište čije rezultate odbijaju oni koji bi takvo djelovanje upravo trebali zagovarati.

“Pozivamo sve oni koji i danas negiraju i odbijaju osuditi monstruozne zločine osuđenih pojedinaca da pokažu pijetet prema žrtvama istih kako bi ovo društvo konačno usvojilo evropske vrijednosti i civilizacijski iskorak zapadnog svijeta kojem pripadamo, a u skladu sa 14 prioriteta Evropske komisije koji naglašavaju jamčenje nezavisnosti pravosuđa kao preduslov i imperativ evropske budućnosti BiH”, istakli su iz boračkog odjeljenja HNS-a.

Sud BiH osudio je u petak, 22. januara, prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je kriv jer je u svojstvu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela pripadnika odreda “El mudžahedin”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

‘Na mobilnoj aplikaciji stigla mi je poruka…’: Banke u BiH počele povećavati kamate na kredite!

Zadužene građane najviše zanima do kada će da traje period rasta njihovih rata kredita. Na mobilnoj aplikaciji banke u kojoj...

Možda vas zanima i ovo