Subota, 23 listopada, 2021

Čovićev ured po drugi put nabavlja stilski namještaj

Nemojte propustiti

Mediji su danas objavili kako je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović odlučio promijeniti namještaj u jednom od svoja dva ureda koja ima u Sarajevu i Mostaru, pa je 1. juna donesena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku i montažu stilskog namještaja te je, nakon provedenog otvorenog postupka nabavke, ugovor dodijeljen privatnoj firmi Ceste-Company d.o.o. Kiseljak.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, iznosila je 10.940 maraka. Tendersku dokumentaciju podiglo je ukupno 12 zainteresiranih. Neki od njih su Transparency International i Udruženje Balkanske istraživačke mreže (BIRN), u svrhu praćenja ove nabavke, a ne učestvovanja na tenderu. Ostalo su firme registrirane kao društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o).

Zanimljivo, prošle godine je Kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH također nabavljao stilski namještaj u vrijednosti od 20.900 KM bez PDV-a, ali je prihvaćena ponuda firme Sedzan ingenering iz Sarajeva koja je bila 51 marku jeftinija od ponude firme Ceste-Company.

I ove godine tendersku dokumentaciju je podigla firma Sedzan Compani, kojoj je osnovna djelatnost trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, ali je ponudu je poslala samo jedna, Ceste-Company iz Kiseljaka. Komisija za nabavke ju je ocijenila kao prihvatljivu. Iako je stigla samo jedna ponuda, ocijenjeno je da je ovaj ponuđač izabran na osnovu kriterija “najniže cijene” koja je ponuđena u iznosu od 10.500 maraka. Ista firma je prošle godine dobila i posao montaže rasvjetnih tijela za što je Predsjedništvo BiH izdvojilo 10.099,50 maraka.

Zanimljivo, ova kompanija prije svega se, kao što joj i ime govori, bavi izgradnjom cesta i autocesta, pa će kod opremanja Čovićevog ureda vjerovatno angažirati “podizvođača”.

Ova firma dobila je i poslove na sanaciji i rekonstrukciji nekoliko cesta u Tomislavgradu, a za ovaj posao su angažirali preduzeće Putovi d.o.o. Grude. Redovno dobija i posao zimskog održavanja cesta koji daje preduzeće Ceste Mostar. Iako se kao osnivač firme Ceste-Company navodi Jelena Pecirep, pravi vlasnik je Pero Pecirep zvaničnik HDZ-a BiH i direktor firme – Ceste Mostar d.o.o.

Kompanija je, između ostalog, radila i na izgradnju poslovne zone Dugo polje u Kiseljaku koja je koštala 208.563,96 maraka. Ova općina izdvojila je i oko pet miliona maraka za izgradnju vodovoda, a posao je dobila firma Ceste-Company.

Dio novca firma izdvaja i u humanitarne svrhe ili kao podršku sportu pa je, zajedno s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i predsjedavajućom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom i drugim firmama i istaknutim pojedincima iz SBK-a, bila i sponzor teniskog turnira “Sarajevski Kiseljak Open”, ali i brojnih božićnih, nogometnih i sličnih turnira i manifestacija poput, recimo, festivala klapa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo