Četvrtak, 25 veljače, 2021

Mostarski portal: “Zahvaljujući Boški Ćavar iz Naše stranke, gradonačelnik će biti Mario Kordić!”

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

“Kako je HDZ BiH nedvojbeno na izborima ostvario najbolji rezultat, ta stranka ima puno pravo tražiti za sebe poziciju gradonačelnika. “Koalicija za Mostar”, kao drugi najjači politički subjekt, treba dati predsjednika Gradskog vijeća te, sukladno tome, i preuzeti odgovornost za funkcioniranje grada. Sve drugo je politikantstvo”, piše mostarski portal Dnevnik.ba, blizak HDZ-u Dragana Čovića.

Mostarski portal piše da su jučer tri političke grupacije izašle sa svojim kandidatima za mostarskog gradonačelnika – HDZ BiH je kandidirao Marija Kordića, “Koalicija za Mostar”, okupljena oko SDA, Zlatka Guzina, a Bh. blok Irmu Baraliju iz Naše stranke – te da su rezultati glasanja bili u skladu s realnom političkom snagom koju spomenuti politički subjekti imaju u novoizabranom Gradskom vijeću. Tako je Kordić dobio 14, Guzin 11, a Baralija pet glasova od ukupno 35 izabranih vijećnika.

Portal podsjeća kako se gradonačelnik Mostara bira posredno u Gradskom vijeću iz reda izabranih gradskih vijećnika te da je za izbor gradonačelnika u prvom i drugom krugu glasanja potrebno ostvariti dvotrećinsku većinu. Jučer je izvršen samo prvi krug glasanja te su u drugi krug prošli Kordić i Guzin, što je i očekivano. Riječ je o kandidatima dviju najsnažnijih političkih stranaka u Vijeću i logično je da su upravo njih dvojica dobili najveći broj glasova.

– No, kad se trebalo ući u drugi krug glasanja i vidjeti može li jedan ili drugi kandidat ostvariti dvotrećinsku većinu, vijećnici ‘Koalicije za Mostar’, okupljene oko SDA, napustili su sjednicu i time sabotirali daljnji rad Vijeća. To su učinili iz očiglednih razloga. Naime, nakon što bi se izvršio i drugi krug glasanja, vjerovatno je da ni Kordić ni Guzin ne bi imali dvotrećinsku većinu te bi se pristupilo i trećem, konačnom, krugu glasanja, gdje je za izbor gradonačelnika potrebna prosta većina prisutnih vijećnika – piše mostarski portal, koji tvrdi kako je posve jasno kako u trećem krugu glsanja prednost ima kandidat HDZ-a Mario Kordić s obzirom na to da je vijećnica Naše stranke Boška Ćavar nedvosmisleno kazala kako neće sudjelovati u jednonacionalnom izboru gradonačelnika.

– Pojednostavljeno rečeno, gospođa Ćavar je jasno kazala kako neće podržati Guzina ako ga ne podrže i hrvatski vijećnici – piše mostarski portal, navodeći kako su vijećnici SDA-ove “Koalicije za Mostar” napuštanjem sjednice kupili sebi nešto vremena kako bi ponovno pokušali okupiti probosansku većinu (18 ruku), koja bi uključivala Bh. blok (SDP i Naša stranka) te Prvu mostarsku partiju.

– No, male su šanse da će u tomu uspjeti – piše mostarski portal, koji je posve uvjeren kako vijećnica Naše stranke Boška Ćavar neće podržati kandidata “Koalicije za Mostar”, piše Dnevnik.ba te zaključuje kako bi “Koalicija za Mostar”, kao drugi najjači politički subjekt, trebala dati predsjednika Gradskog vijeća te, u skladu s tim, i preuzeti odgovornost za funkcioniranje grada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo