Subota, 16 listopada, 2021

Čovjek koji sam spravlja djelotvoran protuotrov: Čuvajte se, 45 godina zmije nisu bile ovako ljute!

Nemojte propustiti

Najezda zmija u cijeloj BiH nije mimoišla ni Semberiju. Semberci spas od ujeda zmije rijetko potraže kod ljekara, nego tradicionalno odlaze Mići Pantiću, gujaru, u selo Modran nadomak Janje.

gujar1Čuveni gujar spravlja djelotvoran protuotrov, a tvrdi da nemuštim jezikom razgovara sa zmijama. Svoju tajnu čuva i nada se da će je preuzeti njegov sin.

– Zmijama se bavim 43 godine. Nisam vidio veću najezdu zmija od ove u posljednje dvije godine. Ove godine posebno je opasno, jer zmije ulaze u kuće i jako su ljute.

Izbezumljene su nakon velikih kiša i sadašnjeg sve jačeg sunca. Sve više je i onih otrovnih, a najgore je što ujedaju djecu, koja su nejaka – kaže Pantić, kojeg mnogi skoro svakog sata zovu i javljaju za ujed zmije.

Kod njega smo prilikom posjete zatekli nekoliko ljudi koji traže pomoć, među njima i jednu majku iz Bijeljine koja je dovela dvoipogodišnjeg sina. Dječak je bio kod babe i djeda na selu, gdje ga je za list noge ujela zmija.

– Sam pravim protuotrov, ali ne bih preporučio da to neko drugi radi. To je složen recept i treba biti stručan – ističe Mićo, koji je proteklih dana uklonio zmiju iz magacina jednog od bijeljinskih tržnih centara, a ove gmizavce pronalazi i u automobilima, zgradama.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo