Utorak, 28 rujna, 2021

Čovjeku u Banjoj Luci presudio ubica “koji ima nizak prag tolerancije na stres”

Nemojte propustiti

Nikola Šormaz (67) iz Banje Luke u vrijeme ubistva sugrađanina Božidara Rogića (80) bio je u stanju povišene napetosti zbog ranijeg sukoba i njegove sposobnosti da shvati značaj djela i da upravlja svojim postupcima bile su umanjene, ali ne bitno.

Rekla je ovo u Okružnom sudu u Banjoj Luci veštakinja specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović – Stojanović. Ona je Šormaza opisala kao osobu koja je ima nizak prag tolerancije na stres i koja reaguje impulsivno, prenosi Blic.

– Šormaz boluje od postraumatske epilepsije. Riječ je o osobi ispod prosječne inteligencije koja svjesno pokazuje svoje stanje teže nego što jeste. Kada je pričao o događaju za koji je optužen govorio je da se ne sjeća i ništa ne zna, te je simulirao amneziju – ispričala je Vukadinović – Stojanović.

Šormaz je optužen da je sredinom jula prošle godine u blizini dvorane Obilićevo u Banjoj Luci nožem izbo Rogića, koji je preminuo desetak dana kasnije. Druga veštakinja Veselka Bjelaković utvrdila je da je optuženi Šormaz u vrijeme ubistva bio trezan kao i ubijeni Rogić.

Tokom suđenja tužilac Dalibor Vrećo pročitao je iskaz stradalog Rogića koji je ranije izjavio da ne poznaje optuženog Šormaza. Prema tom iskazu optuženi je prije ubadanja nožem napao Rogića u njegovoj garaži ispred zgrade gdje stanuje.

– Taj čovjek je došao do moje garaže i počeo da lupa na vrata. Kada sam izašao napao me štapom, a ja sam ga otjerao lopatom. Kobnog dana dok sam sjedio pored šahovske table u naselju Obilićevo iza dvorane isti taj čovjek mi je prišao počeo da psuje i vrijeđa te me ubo u stomak i ruku, izjavio je Rogić u izjavi koja je pročitana.

Optužnica

Nikola Šormaz optužen je da je 17. jula prošle godine nakon kraće svađe čakijom izbo Rogića u blizini šahovskog igrališta iza Sportske dvorane “Obilićevo” u banjalučkoj ulici Carice Milice.

Usled zadobijenih povreda Rogić je prevezen u Univerzitetsko klinički centar Banje Luka gde je i operisan. Nakon operacije kod Rogića je došlo do komplikacija pa je on preminuo 27. jula prošle godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo