Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Crna Gora povukla mlijeko 6 proizvođača iz BiH i Srbije

Preporučeno

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore naložilo je da sa tržišta bude povučeno mlijeko šest proizvođača iz Srbije i BiH jer je ustanovljena visoka koncentracija kancerogene materije aflatoksin.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Prema nalazima Centra za ekotoksikološka ispitivanja, visoka koncentracija aflatoksina utvrđena je u mlijeku “Niške mljekare”, beogradskog “Imleka”, te mljekare “Imlek” iz Kozarska Dubica, zatim mljekare “Koncern farmakom M.B. Šabac”, “Megle” Kragujevac i “Milkop” iz Raške.

Upravo se čita:  Slovenija uvodi rigorozne mjere u saobraćaju

Privremeno se obustavlja i uvoz od proizvođača čije je mlijeko kontaminirano.

U dopisu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića navodi se da se bez odlaganja obavijeste svi uvoznici i distributeri kontaminiranog mlijeka i da budu preduzete sve mjere za njegovo povlačenje iz prodaje.

Veterinarskoj upravi Crne Gore je naloženo da dodatno prekontroliše i domaće proizvođače mlijeka.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

U Srbiji je juče naloženo da iz prodaje bude povučeno 50 vrsta mlijeka, jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je na granici dozvoljenog.

Načelnik veterinarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla je da je dat nalog za povlačenje mlijeka skoro svih mljekara u Srbiji, među kojima su “Imlek”, “Niška mljekara”, “Subotička mljekara” i mljekare iz Šapca.

Upravo se čita:  Ovo je Vezira koja se u porodičnoj kući ugušila od dima iz peći na pelet

(Srna)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo