Srijeda, 28 srpnja, 2021

Crna Gora zatvara granični prelaz sa BiH

Nemojte propustiti

Paunović je kazao da će novim principom jednog zaustavljanja biti pojednostavljujena procedura prelaska državne granice.

Vlada Crne Gore odlučila je da zatvori granični prelaz između te države i Bosne i Hercegovine (BiH) na Vraćenovićima radi izgradnje zajedničkog prelaza na putu Nikšić-Bileća, javlja Anadolija.

Nakon današnje sjednice Vlade direktor Komisije za granice u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milan Paunović kazao je da je za izgradnju novog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša određen rok od godinu dana.

“Obaveza izvođača radova je da najkasnije u roku od 90 dana završi radove, i da će prelaz biti otvoren najkasnije do 1. juna, odnosno do početka ljetnje turističke sezone”, kazao je Paunović.

On je pojasnio da bi građani u tom periodu trebali da koristiti druge prelaze, jer ih između Crne Gore i BiH ima osam. Istakao je i da će intergracijom dva granična prelaza u jedan zajednički na crnogorskoj teritoriji, raditi granične službe Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH).

Paunović je kazao da će novim principom jednog zaustavljanja biti pojednostavljujena procedura prelaska državne granice.

“Ukoliko u jednoj kontrolnoj kabini rade policajci dvije države, jednim zaustavljanjem, unaprjeđujemo saradnju i nosimo zajedničku odgovornost za bezbjednost granice. To je suština“, kazao je Paunović.

On je kazao i da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila tri dokumenta iz oblasti granica, kojima se daje dodatni doprinos unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa sa svima u regionu.

Paunović je istakao da je, između ostalog, usvojen je Izvještaj o vođenju pregovora na zaključivanju Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj. On je pojasnio da je riječ o pograničnom području u dubini od deset kilometara, prema jednoj od graničnih linija, jedne ili druge države.

“Cilj je da se državljanima Crne Gore i BiH, koji žive u pograničnim područjima olakša izvršavanje svakodnevnih potreba. Predviđena je mogućnost da i ostali državljani mogu izuzetno prelaziti granicu van zvanično otvorenih prelaza na 18 lokacija ako imaju opravdane razloge“, kazao je Paunović.

On je upozorio i da odluka predviđa zatvaranje 44 sporedna puta na granici sa BiH koji su pogodni za nezakonite prelaske. Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je to uradila i sa ostalim susjedskim državama jer se obavezala da zatvori sve lokacije koji nisu granični prelaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo