Srijeda, 22 ožujka, 2023

Crnadak ne očekuje promjenu politike SAD-a prema BiH nakon izbora

Nemojte propustiti

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je da ne očekuje značajnu promjenu odnosa Sjedinjenih Američkih Država prema BiH nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji koji su zakazani za 8. novembar.

– Promjene ne očekujemo ni u političkom smislu niti u smislu vanjske trgovine. BiH se ni na koji način ne miješa u tok izborne kampanje, ali ne očekujem da bilo kakav izbor utiče na promjenu politike prema BiH – naglasio je ministar Crnadak u izjavi za Fenu.

Podsjetio je da spoljnotrgovinski okvir ima dobre osnove za proširenje saradnje u oblasti trgovine, dok politički okvir podrazumijeva snažnu potporu SAD-a Bosni i Hercegovini i nastavku približavanja BiH Evropskoj uniji.

– Očekujem da te stvari nastave biti pozicija i buduće administracije Vašingtona – zaključio je Crnadak.

Na predsjedničkim izborima u SAD-u određuje se ko će četiri godine vršiti dužnost predsjednika, odnosno potpredsjednika SAD-a. Izbori se održavaju svake četvrte godine na izborni dan, koji je od 1845. godine utorak iza prvog ponedjeljka u novembru.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo