Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Crni dim iznad Kijeva, uhapšeno 10 demonstranata

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ukrajinska policija razbija barikade i hapsi demonstrante u novim sukobima, u kojima su tri osobe ubijene.

Ukrajinske snage bezbjednosti su u utorak ujutro razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, poslije čega su izbili sukobi.

U tim sukobima poginulo je troje demonstranata, tvrde ljekari iz redova demonstranata

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo je izvijestio iz Kijeva da je došlo do žestokog napada brojčano nadmoćnije policije na demonstrante, a policija je koristila i vatreno oružje u sukobu s učesnicima protesta.

Neslužbeno se saznaje da je 40 osoba povrijeđeno, od čega je dvoje ustrijeljeno iz vatrenog oružja, izvijestio je Čorkalo.

Demonstranti su bacali kamenice i “Molotovljeve koktele” na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi agencija Interfaks, dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

Koordinator ljekarskog tima na antivladinim protestima Oleh Musiju je agenciji AP izjavio kako je jedan aktivista preminuo u bolnici nakon pada sa visine i da su još dvojica ubijena iz vatrenog oružja.

Istovremeno, Ambasada SAD-a u Kijevu je saopćila da je poništila vize “nekolicini Ukrajinaca” koji su povezani s nasiljem.

“Kao odgovor na akciju usmjerenu protiv demonstranata (…) u novembru i decembru prošle godine, Ambasada SAD-a je poništila vize nekolicini Ukrajinaca koji su povezani s nasiljem”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju Američke ambasade se ne navode imena ljudi kojima je poništena viza, ali se ističe da se razmatraju dalje akcije protiv odgovornih za trenutno nasilje.

kijev2

Kako izvještava Russia Today, ambulantna kola stižu na mjesto sukoba, a policija preko razglasa poziva demonstrante da se raziđu i da se ne sukobljavaju sa snagama bezbjednosti.

Ukrajinski demonstranti i snage sigurnosti su se tokom noći sa ponedjeljka na utorak sporadično sukobljavali u centru Kijeva, ali je situacija bila mirnija nego prethodne dvije večeri.

Demonstranti su povremeno bacali kamenice i “Molotovljeve koktele” na policiju, koja je odgovorila suzavcem i svijetlećim granatama, navodi agencija Tanjug.

Međutim, sporadični sukobi su bili mnogo blaži nego prethodne dvije noći, kada su povrijeđene stotine ljudi, izvijestio je AFP.

Grupa pravoslavnih svećenika koji podržavaju proteste stajala je s krstovima u rukama na “ničijoj zemlji”, između barikada demonstranata i redova policije, u očiglednom pokušaju da spriječe eventualni pokušaj rastjerivanja demonstranata.

Istaknuti ukrajinski aktivista i novinar Igor Lucenko, koga su nepoznate osobe u ponedjeljak ujutro otele iz bolnice i ostavile u šumi van Kijeva, objavio je kako je dobro i da se nalazi na sigurnom mjestu.

Iznenadni nestanak Lucenka tokom ranih jutarnjih sati izazvao je zabrinutost kod pripadnika opozicije, koji više od dva mjeseca protestiraju u centru Kijeva protiv predsjednika Viktora Janukoviča, prenijela je agencija AFP.

Lucenko je na svom nalogu na Facebooku, nakon što je oslobođen, napisao da je, zaista, bio kidnapiran iz kijevske bolnice, kao i to da su ga otmičari nešto kasnije oslobodili u jednoj šumi.

Autentičnost tog posta je potvrdila Lucenkova partnerka, aktivistkinja Marija Lebedeva.

“Danas sam se najmanje tri puta oprostio od života, ali sada je sve u redu”, napisao je Lucenko i dodao: “Izvukao sam se iz šume u kojoj su me ostavili moji kidnaperi i sada sam dobro raspoložen. Nije se desilo ništa ozbiljno, ali je bilo veoma teško, u psihičkom i fizičkom pogledu, provesti 15 sati s otmičarima.”

Aktivista je naveo da su ga iz bolnice, gdje je doveo jednog demonstranta povrijeđenog u sukobu s policijom, izvela deseterica muškaraca.

S njim je kidnapiran i povrijeđeni aktivista Jurij Verbicki, za kojeg se i dalje ne zna gdje se nalazi.

Lucenka su otmičari nakon kidnapiranja jedno vrijeme držali u garaži, a zatim ga odveli u šumu, gdje su mu rekli da klekne pored drveta i da se pomoli, što je trebalo da ga navede na pomisao da će biti pogubljen.

kijev3

Tada su otmičari pobjegli, a Lucenko je, prema svojim riječima, jedva našao put iz šume, pri čemu se nekoliko puta gotovo onesvijestio.

Njegov nestanak je izazvao veliki strah među ukrajinskim aktivistima, budući da ih je ovaj slučaj podsjetio na brutalnu otmicu i ubistvo osnivača lista Ukrajinska pravda Georgija Gongadzea u jednoj šumi u blizini Kijeva 2000. godine.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo