Petak, 3 veljače, 2023

“Crni led” u Njemačkoj: Izdana ozbiljna upozorenja, otkazuje se škola, ima mrtvih

Nemojte propustiti

“Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, nastava školama odvija se od trećeg sata”, saopštio je Odjel za obrazovanje Grada Bremena

Zbog izuzetno opasnih vremenskih uslova u mnogim njemačkim gradovima i okruzima u ponedjeljak je otkazana školska nastava.

Radnici hitnih službi javljaju o velikom broju nesreća, skliskim i zaleđenim cestama te pojavi tzv. crnog leda. Riječ je o tankom zaleđenom sloju na cestama, a stvara se nakon ledenih kiša ili topljenja snijega. “Crni led” se najčešće pojavljuje noću i u jutarnjim satima kada je na cestama najmanje vozila.

U okruzima Hameln-Pyrmont i Vechta te u gradu Delmenhorstu u Donjoj Saskoj školska nastava u ponedjeljak je otkazana u svim opštim i stručnim školama zbog “očekivanih ekstremnih vremenskih uslova”. Nastave nema niti u okrugu Getingen.

Škole i vrtići u Diseldorfu takođe su ostali zatvoreni u ponedjeljak. Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorava na ekstremnu vremensku situaciju za Diseldorf.

U Bremenu je početak nastave u ponedjeljak djelomično otkazan. Razlog tome su upozorenja Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

“Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, nastava školama odvija se od trećeg sata”, saopštio je Odjel za obrazovanje Grada Bremena u nedjelju naveče.

Tokom noći na ponedjeljak i djelimično u ponedjeljak ujutro padaće ledena kiša s jugozapada uz rašireno stvaranje crnog leda, posebno u istočnoj polovini, predvidjela je Njemačka meteorološka služba.

Okrug Werra-Meißner savjetovao je školama da ponude učenje “online”.

Hitne službe upozorile su na opasnost crnog leda. U bolnici u Ulmu preminuo je 77-godišnjak nakon što je pao na cesti zbog snijega. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj servisnoj cesti u Holchauzenu (okrug Rajn-Lan).

Opasni crni led pogodio je velike dijelove Njemačke u noći na ponedjeljak. Ledena kiša najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu, kasnije i u centralnoj Njemačkoj.

I u njemačkoj saveznoj zemlji Rajnnland-Pfalc nekoliko je škola otkazalo školsku nastavu. Razlog je upozorenje Njemačke meteorološke službe o crnom ledu.

U okrugu Rajnn-Lan lakše su povrijeđene dvije osobe.

U okrugu Varendorf u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji policija je između ponoći i tri sata ujutro zabilježila sedam nesreća povezanih s lošim vremenskim usloviima.

Njemačka meteorološka služba (DWD) izdala je u ponedjeljak ujutro upozorenja na teške vremenske uslove za dijelove svih njemačkih saveznih zemalja.

Budući da je tlo zamrznuto do dubine veće od 20 centimetara, situacija s crnim ledom može potrajati dugo. Ublažavanje je sada uglavnom prevladalo u zapadnoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje se situacija s crnim ledom sve više smanjuje, saopštili su iz DWD-a.

DWD savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom što je više moguće. Ko u ponedjeljak mora biti vani automobilom neka prilagodi svoj način vožnje na cesti. Osim toga, DWD savjetuje vozačima da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu deke i tople napitke, prenosi Poslovni dnevnik pisanje Fenix Magazina.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo