Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Crnogorci zadovoljno trljaju ruke: Turisti oduševljeni jeftinijom uslugom, ulice i plaže pune!

Nemojte propustiti

Ulaskom Hrvatske u EU i pooštravanjem režima prelaska granice – zemlje regiona, posebno one na moru – dobile su šansu da privuku dio turista koji godinama tradicionalno ljetuju od Dubrovnika do Umaga.

cg-plazeCrnu Goru je prošle godine posjetilo oko 1,5 miliona turista, a ugostitelji se nadaju da će ova sezona nadmišiti tu brojku, piše Aljazeera.net.

Ed i Annie iz Londona najčešće ljetuju u Dubrovniku. No ove godine, odlučili su se za Crnu Goru. U Budvi su već nekoliko dana i kažu, drugačije je.

– Hrvatska je, čini mi, se pripremljenija za turizam. Dubrovnik je skuplji nego ovdje, hrana tu negdje, pića su jeftinija kod vas. Mislim da su ugostitelji u Hrvatskoj uslužniji, govori Ed.

Struktura gostiju u Crnoj Gori posljednjih godina nije se mijenjala- prednjače Rusi i turisti iz regije.

– Prvi put sam u Budvi, sve je super, narod je gostoljubiv, cene su fantastične, nije ništa previše skupo i usluga je veoma dobra, govori Beograđanin Marko.

– Crna Gora je zaista lijepa, usluga u restoranima i kafićima odlična, hotelima takođe. Cijene su niže nego u Evropi, ističe Varvara, turistkinja iz Rusije.

Boban Mrdak je konobar u jednom od Budvanskih kafića. Za sada se, kaže nije previše umorio.

– Špic sezone još nije bukvalno krenuo, to se nadamo oko 15-og da će, imamo i neke najave da će biti još veća gužva nego ovih godina bila, navodi on.

Broj turista nije pokazatelj, već njihova platežna moć. A ona je mala, žale se restorandžije.

– Ljudi ima, ali koliko je turista- to ne znamo. Jer ulice su nam pune, plaže su poprilično pune, a koliko je potrošača, to je jedno veliko pitanje, govori Krsto Niklanović, ugostitelj.

– Crnu Goru prošle godine posjetilo je oko milion i po turista, što je državi donijelo oko 700 miliona eura legalne i 400 miliona eura nelegalne zarade. Od ove godine očekuje se više, javlja iz Budve reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Hotelijerima je glavni cilj da produže sezonu koja u Crnoj Gori zna da traje samo mjesec.

– Ovo što su do sada pokazatelji, mi smo na nivou prošle godine, pokušaćemo, imamo dobre najave za septembar i oktobar da produžimo taj efekat sezone, i mislim da ćemo to izgurati i imati sezonu do kraja oktobra, govori Vladimir Prlja iz Hotela Maestral.

Stručnjaci kažu da je još rano prognozirati da li će pooštreni carinski režim, koji važi od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, dio turista usmjeriti prema Crnoj Gori. Prema njihovom mišljenju, ako do toga dođe, takve turiste potrebno je zadržati.

– U principu, prilagoditi ukupnu turističku ponudu, sve faktore, željama gostiju sa navedenih turističkih tržišta, kazuje Ivo Županović sa Fakulteta za biznis i turizam.

Zvanične cifre za sada ne govore ni o kakvom “prelivanju turista”. Budva, centar dešavanja na crnogorskom primorju bilježi porast gostiju od svega tri posto.

(Doznajemo/Al Jazeera)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo