Četvrtak, 28 listopada, 2021

Čudesne činjenice o ženskom tijelu

Nemojte propustiti

Oba pola imaju podjednako razvijeno čulo mirisa, ali žene su jednostavno vještije u njihovom raspoznavanju. Ta sposobnost je naročito naglašena u reproduktivnom periodu, što je najvjerovatnije povezano s hormonima

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Kaže se da je svaka žena tajna za sebe, a sada je i naučno dokazano da žensko tijelo zaista krije čitav spektar nepoznatih karakteristika.
Slijedi devet čudesnih činjenica o ženskom tijelu koje će vas iznenaditi, fascinirati i zaintrigirati, ali i zbog kojih ćete još više voljeti to što ste žena…

1. Slušaju s obje strane mozga

Dok muškarci slušaju samo lijevom stranom mozga, koja je zadužena za slušanje i čitanje, kod većine žena se prilikom te aktivnosti uključuje i desna strana, zadužena za kreativnost i izražavanje. To može biti objašnjenje zašto žene obično ‘čuju’ ono što je ostalo nedorečeno u razgovoru.

2. Na fotografijama izgledaju mlađe nego muškarci

Zbog hormonskih promjena žene gube kolagen u koži mnogo brže od muškaraca, ali bez obzira na to, muškarci i dalje izgledaju starije do žena, naročito na fotografijama. Razlog tome je što muškarci imaju deblju kožu na kojoj se bore i staračke mrlje prije pojavljuju, ali i zbog svakodnevnog brijanja koje jako oštećuje kožu.

3. Menstrualni ciklus može pomoći kod planiranja odlaska zubaru

Ukoliko treba da posejtite zubara zbog vađenja zuba, izvadite kalendar. Preporučljivo je raditi ovaj zahvat u toku zadnje nedjelje menstrualnog ciklusa (između 23. i 28. dana), kad je nivo ženskog polnog hormona estrogena najniži, jer će tada najmanje boljeti. Ako ste trudni ili planirate trudnoću treba da znate da navala estrogena može uzrokovati natečene desni, što povećava rizik od gingivitisa, zbog čega bi trudnice na svaka tri mejseca trebale da čiste kamenac s zuba.

4. Averzija prema zmijama i paucima može biti genetska

Naučnici su pokušali da otkriju zašto se žene više boje insekata i gmizavaca od muškaraca. U istraživanju su jedanaestomjesečnim bebama neizmjenično pokazivali fotografije pauka i nasmijanih ljudi. Djevojčice su duže gledale ljude, a kraće pauke, dok su dječaci proveli istu količinu vremena promatrajući obje slike. Hipoteza glasi da su se žene evolucijom razvile tako da imaju averziju prema paucima, zmijama i drugim otrovnim stvorenjima kako bi mogle da zaštite svoju djecu kod kuće.

5. Imaju duže debelo crevo

Glavni organi za probavu su isti kod oba pola, ali žene imaju duže debelo crijevo nego muškarci. Osim toga, donji dio trupa kod žena je nadut zbog reproduktivnih organa, što opet vodi da je kod žena mnogo više organa stisnuto u manji prostor.

6.Žene bolje raspoznaju mirise

Oba pola imaju podjednako razvijeno čulo mirisa, ali žene su jednostavno vještije u njihovom raspoznavanju. Ta sposobnost je naročito naglašena u reproduktivnom periodu, što je najvjerovatnije povezano s hormonima. Interesantna je i činjenica da žene po mirisu majice mogu raspoznati da li je osoba pod stresom, a naročito ako je riječ o njenom partneru.

7. Pate jače od muškaraca

Kada žene i muškarci imaju isti zdravstveni problem, bilo da je riječ o najgorim bolestima ili nekim manjim zdravstvenim tegobama, žene će prije reći da pate. Razlog tome je što intenzivnije osjećaju bol od muškaraca, za šta su opet odgovorni ženski hormoni. Naime, visok nivo estrogena, koji je sastavni dio hemije u mozgu, pomaže pri umanjenju bola, ali kada nivo opadne (u različitim periodima menstrualnog ciklusa ili nakon što žena rodi), sklop hormona prestane djelovati na osjećaj bola zbog čega žene imaju intenzivnije fizičke reakcije na isti.

8. Biološki su predodređene da plaču

Žene plaču pet puta češće od muškaraca, i to zbog bioloških faktora. Ženske žlijezde za plakanje su drugačije od muških, a uz to su i veće, što je jedan od bioloških razloga zašto se laku rasplaču. Drugi razlog je hormon prolaktin (koji ima značajnu ulogu kod dojenja) koji pomaže u stvaranju suza. Do osamnaeste godine nivo prolaktina je veći za 50 posto u krvotoku žene u poređenju sa muškarcima.

9. Vagine i morski psi imaju nešto zajedničko

Prirodni vaginalni lubrikant sadrži, između ostalog, i skvalin, element pronađen i u jetri morskog psa.Derivat skvalina iz jetrenih masnoća morskog psa ponekad se dodaje hidratantnim kremama za kožu. Ovaj derivat štiti i zdrave ljudske ćelije od štetnog uticaja lijekova za hemoterapiju, a da ne umanjuje učinak lijeka na ćelije zahvaćene tumorom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo