Subota, 25 rujna, 2021

Čudi gadljivost SNSD-a prema SDA, a Dodik spreman na saradnju

Nemojte propustiti

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić istakla je da u Vijeću naroda Republike Srpske hrvatski narod većinski predstavljaju članovi hrvatskih stranaka, što nije slučaj u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/. U nastavku rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je sačinio HNS, a koja je započeta u prvom dijelu sjednice održane u decembru, Majkićeva je rekla da je od osam hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske pet čine delegati iz hrvatskih stranaka.

“U Domu naroda FBiH samo je jedan predstavnik SNSD-a te ostali određuju stav srpskog naroda”, istakla je Majkićeva.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković ocijenio je da nema svrhe raspravljati ni davati podršku nijednom od prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH dok stranke iz Federacije BiH /FBiH/ ne dostave usaglašen prijedlog.

“Svi smo iznijeli svoje stavove u prethodnom periodu i ne vidim smisao današnje rasprave”, rekao je Novaković.

Ističući da ne podržava ovaj zakonski prijedlog, on je rekao da neće podržati ni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru dostavio SDA.

“Rješenje problema je u FBiH i to znači da oni koji ga mogu riješiti treba da sjednu za sto i usaglašena rješenja predlože parlamentu, jer bi usvajanje bilo kog prijedloga proizvelo mnogo goru situaciju nego što je danas”, rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, prijedlogom zakona iza kojeg stoje hrvatske stranke Srbi bi u Domu naroda Federacije od 17 delegata imali maksimalno pet u odnosu na sadašnjeg jednog.

“On /taj broj/ bi opet bio manjina u odnosu na preostalih 12 i priča da ćemo ovim zakonom riješiti problem nije tačna”, smatra Novaković.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto navela je da se predloženim izmjenama sprovode odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom i da se njima obezbjeđuje opšte načelo demokratije po kojem jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

Ona je dodala da rješenja koja sadrži ovaj zakon obezbjeđuju pravedan način izbora članova Predsjedništva BiH te popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nastavak sjednice i rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna izbornog zakona BiH obilježila je polemika poslanika SNSD-a i Saveza za promjene.

Prema riječima Majkićeve, Savez za promjene ne bi bio u vlasti na nivou BiH da ga nije izabrao SDA, na šta je replicirala Aleksandra Pandurević iz SDS-a navodeći da je SNSD ranije kao manjinska partija učestvovao u vlasti sa SDA.

“Čudi me gadljivost SNSD-a prema SDA kad je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nedavno rekao da je spreman na saradnju sa SDA”, dodala je Pandurevićeva.

Nikola Špirić iz SNSD-a rekao je da je od Krištove očekivao da vrati poslanike na temu, a predstavnike partija iz Republike Srpske zamolio da se ne obraćaju jedni drugima nego da raspravljaju o dnevnom redu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strahota: Sarajka zapela za armaturu usred Titove ulice, umalo ostala bez oka… Pukla joj i arkada!

Neimenovana Sarajka umalo nije platila glavom javašluk nadležnih institucija. Ona je ispričala za portal Avaza da je zapela za...

Možda vas zanima i ovo