Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Ćudić upozorava MZ: Dodik danas sklapa otvoreni savez, ako ne reagujete NSRS će postati ministarstvo odbrane ruskog uticaja

Nemojte propustiti

Ćudić poručuje kako Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez sa Rusijom.

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u federalnom parlamentu, komentarisala je predstojeću sjednicu NSRS-a na kojoj bi se trebao obratiti ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Ona kaže kako se na ovaj način još jednom u RS-u želi napraviti govornica ruskog uticaja u BiH. Dodaje kako međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, najveća sigurnosna prijetnja u regionu.

– Milorad Dodik od najvećeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj pravi govornicu ruskog uticaja u BiH i time kroz skupštinu institucionalizira njegovu odbranu. Međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je Dodik u ovom momentu najveća sigurnosna prijetnja u regiji jer je Republika Srpska jedino mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu u kojem neki ruski diplomata može dijeliti lekcije i u skladu s ruskim interesima usmjeravati zakonodavce da djeluju, rekla je Ćudić.

Upravo se čita:  Mijatović kod Hadžifejzovića: Vučić će presuditi kraj Dodika, Efendića ćemo pomesti na izborima

Kada je riječ o namjerama ruskog ambasadora, Ćudić ističe da je njegov cilj ohrabrivanje političara iz manjeg bh. entiteta da nastave kočiti napredak BiH prema EU i NATO-u.

– Igor Kalabuhov je već suviše toga sebi dao za pravo da bi međunarodna zajednica mirno posmatrala najavu njegovog obraćanja u NSRS. On je čovjek koji je višekratno prijetio ruskom odmazdom ako BiH ne odustane od NATO puta. U vojnom smislu, osim NATO puta, za BiH ne smije biti drugog. Nema sumnje da je cilj ruskog ambasadora da današnjim obraćanjem ohrabri političare u RS-u da budu kočnica Bosni i Hercegovini na tom putu, ali ne samo na tom, nego i na putu u Evropsku uniju. Također, ovo je upozorenje i građanima Republike Srpske. U oktobru odgovaraju da li žele živjeti kao slobodni građani ili u crnoj rupi civilizacije gdje će im životna misija biti da pobjegnu. Ovo je i posljednji poziv HDZ-u da napusti koalicioni savez s Dodikom jer to je brod koji tone na koji nemaju pravo ukrcavati i bh. Hrvate, kazala je ona.

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

U zaključku svoje objave, ona poručuje kako Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez sa Rusijom.

– To je pogotovo jasno uzme li se u obzir činjenica da se danas u NSRS razmatra i ‘Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske’. Već sam naziv informacije sugerira da se Republika Srpska predstavlja kao nezavisan međunarodni entitet kako u političkom tako i u vojnom smislu. Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom i on mora biti politički neutraliziran. Za to odgovornost snosi međunarodna zajednica. U suprotnom, Vlada Republike Srpske i NSRS postat će ministarstvo odbrane ruskog uticaja u srcu Evrope, zaključila je ona.

Pročitajte još

Izdvajamo

Pojavila se nakon duži niz godina: Žuta hrđa pokosila pšenicu u BiH

“Ova bolest je ugrozila mnoge usjeve u Semberiji. Ljudi su pokušali da prskanjem određenim sredstvima zaštite svoje usjeve, ali...

Možda vas zanima i ovo