Petak, 29 rujna, 2023

Čudo iranske avijacije zapravo je napravljeno od plastike (Video)

Preporučeno

Iranski ‘Osvajač’, stealth borbeni avion, izazvao je više podsmjeha nego pohvala u svijetu nakon što su ga tamošnje vlasti javno predstavile.

Iran-F-313

Već na prvi pogled, dizajn aviona je izgledao pomalo ‘out of the box’, no “Business Insider” ističe i 10 realnih razloga zbog kojih ‘Osvajač’ nikad neće nikoga i ništa osvojiti, odnosno zašto nikad neće jednostavno poletjeti.

Sve to ipak ne znači da Teheran ne gradi pravi borbeni avion, koji bi trebao napraviti sve što iranske vlasti ističu da ‘Osvajač’ može, prenosi “Dnevnik.hr”.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Krenimo nekim redom s razlozima:

1. Ukupno gledano, Qaheru nedostaju vijci i zakovice, koje su tipične za sve vrste aviona, uključujući i one sa ‘stealth’ tehnologijom. Naime, stiče se dojam kako je Qaher saliven iz jednog kalupa.

2. Ispuh ‘Osvajača’ nema mlaznicu, što je u najmanju ruku čudno. Korištenje samo ‘afterburnera’, odnosno temperature aviona za pogon, vjerojatno bi rastalilo čitav motor, a time i dobar dio aviona.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

3. Generalni oblik aviona je, u najmanju ruku smion, ali krila se doimaju premala za podržavanje težine zrakoplova, osobito ako u sebi nosi moćan motor i naoružanje.

4. Prednja krilca su mu fiksna, tako da ne služe za manevriranje bilo kakve vrste, a usisnici zraka su jednostavno premali za moderan mlazni motor.

5. Avion je začuđujuće malen, kao i kokpit zrakoplova, u kojeg jedva da stane pilot.

6. Video u kojem su Iranci pokazali Qahera u letu, vjerojatnije je maketa u skali, kojom se upravljalo s tla.

Upravo se čita:  Filandra za BHRT: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa na Balkanu ...

7. Čak su i neki iranski mediji potvrdili kako se radi o maketi, a ne pravom ‘stealth’ zrakoplovu.

8. Pogledajte poklopac kokpita. To nikako nije prozirno kao staklo, kao običan pleksiglas površne izrade već može proći.

9. Unutrašnjost kokpita ne odaje trag modernih tehnoloških rješenja, već jednostavnost običnog školskog avion.

10. Neodoljiv je dojam da je čitav avion zapravo napravljen iz plastike.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo