Petak, 22 listopada, 2021

Čudo od djeteta: 10-godišnja Nigerijka studira matematiku kako bi mogla osnovati banku

Nemojte propustiti

estherNigerija je poznata po nafti i računarskim prevarama, a uskoro bi prva asocijacija na spomen ove zemlje mogla biti Esther Okade.

Ova desetogodišnja Nigerijka koja živi u britanskom gradiću Walsalu svjetsko je matematičko čudo od djeteta i jedna od najmlađih studentica na svijetu. Već sada pohađa studij matematike na Open Universityju, a nastavu prati i ispite polaže putem interneta jer zakonski ne smije živjeti sama. Iako je studij upisala u januaru, već je stekla status jedne od najboljih studentica sveučilišta sa stopostotnim rezultatima na svim ispitima koje je polagala. – Često ljudi misle da smo je mi, roditelji, forsirali na učenje, ali stvarnost je sasvim drukčija. Htjela je upisati fakultet u sedmoj godini, kada je završila srednju školu, ali nismo joj to dopustili. Htjeli smo da malo uspori, da se odmori – kaže Estherina majka.

Inače, djevojčica je samoinicijativno krenula u školu kada su joj bile samo tri godine, a bila je toliko uspješna da je završavala po nekoliko razreda na godinu. Već sada ima planove šta će raditi u budućnosti, a kako kaže, fakultet će završiti do svoje 12. godine, godinu nakon toga doktorirat će u roku od jedne godine, a nakon doktorata planira se upustiti u posao, i to u bankarstvo. – Ideja mi je da do 15. godine imam vlastitu banku. Dobra sam u računanju i volim pomagati ljudima, a to je kroz banku najlakše postići – kaže Esther.

Njeni roditelji, koji su se prije nekoliko godina iz Nigerije preselili u Veliku Britaniju, imaju nešto drugačije planove. Ne miješaju se u Estherine zamisli o osnivanju banke, nego u svojoj rodnoj zemlji rade na osnivanju zaklade koja bi se brinula o obrazovanju djece. Osnivaju i nigerijsko sveučilište Shakespeare na kojemu će biti mjesta za 2 do 3 hiljade studenata iz te afričke zemlje, prenosi Večernji.hr.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo