Srijeda, 16 lipnja, 2021

Čudotvorni lijek? Naučnici od ljudske kože za samo pola sata proizveli matične ćelije!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ćelije ljudske kože mogu se pretvoriti u matične ćelijee, koje se potencijalno mogu razviti u potpuno razvijene embrije, otkrili su naučnici. Pretvaranje ćelijaa kože u matične ćelijee izvodi se vrlo jednostavno – polusatnim natapanjem u slaboj otopini limunske kiseline.

Ova tehnika izvedena je na mišjim ćelijama i dobiveni su mišji embriji koji su stvoreni iz ćelijaa krvi labaratorijskih miševa. Naučnici vjeruju da je moguće isto izvesti i s ljudskim ćelijaama, iako niko (još!) nema namjeru doista stvarati ljude na takav način.

No, stvaranje mišjih embrija dokazalo je naučnicima da su matične ćelijee ‘pluripotentne’, što znači da se mogu razviti u bilo kakvu vrstu tkiva odrasle životinje, uključujući ćelije od kojih nastaju spermiji i jajašca.

Dr. Charles Vacanti je u bolnici u Boston, u američkoj državi Massachusetts, potvrdio kako su uspjeli razviti matične ćelije od ćelija ljudske kože, koje su pribavili putem uobičajenih dobavljača ljudskog tkiva za potrebe medicinskih istraživanja.

Time su naučnici u Bostonu dokazali da je moguće s ljudskim ćelijama postići isto što je postignuo Haruko Obokata iz Japana, koji je prije dvije sedmice potresao svijet svojim uspjehom s mišjim ćelijama od kojih je dobio embrijske matične ćelije nakon polusatnog natapanja u limunskoj kiselini.

No, neki naučnici iskazali su bojazan kako bi se ista tehnologija mogla zloupotrijebiti u pokušaju kloniranja beba.

(Jutarnji)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo