Subota, 27 studenoga, 2021

Čuvar iz Auschwitza mirno živi u Osijeku?

Nemojte propustiti

Aušvic, Foto: WordPress.com
Auschwitz, Foto: WordPress.com

Čuvar u nacističkom logoru Auschwitz Jakob Denzcinger, kojeg traži Njemačka zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata, trenutno se nalazi u Osijeku, gdje vodi miran život, piše Jutarnji list.

Njemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je počinila ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata.

Ime Jakoba Denzingera iz Osijeka i još 60 osoba nalazi se na popisu, koji je Specijalno tužilaštvo sastavilo prije nekoliko mjeseci i o tome obavijestilo svjetsku javnost.

Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su za Jutarnji list da imaju ime osobe sa njemačkog popisa, ali nisu htjeli da kažu da li je riječ o Jakobu Denzingeru, rođenom 1924. godine u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti.

Hrvatski list saznaje da Nijemci nisu dostavili dokaze da je Denzinger umiješan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio dio nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.

“Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu”, piše Jutarnji list.

Ime ovog muškarca nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.

Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Tottenkopfa – Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

Jutarnji list navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Denzinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovijesti, državljanstva, političkog opredjeljenja, i to po nalozima nacističke vlasti.

Jakob Frank Denzinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo