Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Cvijanović poručuje: Uvijek je vrijeme za srpsko jedinstvo

Autor:srna

Nemojte propustiti

Ona je istakla da je prepoznala i stav političkih partija iz vladajuće većine da su otvorene za razgovore sa opozicionim partijama, jer je u pitanju jedno od ključnih pitanja za budućnost.

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je danas da su predstavnici vlasti u RS otvoreni za razgovore sa opozicionim partijama o pitanju vraćanja nadležnosti, “koje je jedno od ključnih za budućnost”.

“Ovo je jedno od pitanja oko koga treba da se objedinimo i ne treba da neka dnevno-politička pitanja, neslaganja, animoziteti, frustracije ili bilo šta drugo osujeti neki plodonosan rad koji bi trebalo da bude zajednički”, rekla je Cvijanović novinarima u Petrovu.

Ona je navela da je NSRS mjesto na kojem treba da se debatuje, donose odgovarajući zaključci, daju određene instrukcije i prema Vladi RS na realizaciji određenih važnih pitanja.

Odgovarajući na pitanje da li je vrijeme za srpsko jedinstvo po pitanju vraćanja nadležnosti, Cvijanović je rekla da je vrijeme svaki put kada se radi o strateškim važnim pitanjima za RS.

“Svaki put kada radimo na očuvanju naših nadležnosti i djelujemo u skladu sa onim što nam je dao Dejtonski sporazum naravno da je više nego poželjno da političke partije jednako ozbiljno pristupe problemu, čak i onda kada imaju možda različite vizije o tome na koji način razriješiti određena pitanja i kako doći do određenog zajedničkog cilja”, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je prepoznala i stav političkih partija iz vladajuće većine da su otvorene za razgovore sa opozicionim partijama, jer je u pitanju jedno od ključnih pitanja za budućnost.

“Mnogo pitanja se vezuje za to koliko smo u stanju da očuvamo svoje ustavne kapacitete i da trasiramo neki put. Uvijek smo govorili da smo otvoreni za pregovore i da želimo da razgovarano sa svima u okviru BiH, da tri konstitutivna naroda razgovaraju, kao i institucije sa različitih nivoa vlasti”, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da ima mnogo pitanja koja zahtijevaju angažman svih, a to bi onda značilo da kada već žele da razgovaraju sa svima u okviru BiH da u tim razgovorima učestvuju i predstavnici političkih partija vladajuće strukture i opozicionog bloka.

“Taj poziv za razgovore je trajan. To je otvoren poziv prema našim partnerima u okviru Federacije BiH i predstavnicima različitih konstitutivnih naroda i institucija. Uvijek je otvoren i poziv prema opozicionim partijama u RS”, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da ne vidi bilo kakav benefit da se bilo ko isključuje iz takvih rasprava, ukazujući da je “suštinski važno za RS da očuva svoje ustavne nadležnosti”.

“RS ne spori činjenicu da se nalazi u okviru BiH, ali u okviru BiH smo se prilično odmakli od onoga što je dejtonski ustavni koncept koji nam je dao ne samo mir, nego nam je uspostavio i politički ustavni sistem”, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je vrijeme da se stvari dovedu u red i da se na bazi partnerstva i općeg konsenzusa dođe do rješenja koja će biti održiva i koja će sve držati u dobroj atmosferi u okviru BiH.

“Ono što smo do sada vidjeli jeste nered i nemir. Mnogo toga se odmaklo od onoga što su dejtonska rješenja i ništa od toga nam nije donijelo ni bolji život ni bolje razumijevanje, niti bolje funkcionisanje institucija, niti nam je donijelo manje troškova”, rekla je Cvijanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo