Utorak, 27 srpnja, 2021

Cvijanović: “Situacija sa Vladom Federacije odraziće se na nivo BiH”

Nemojte propustiti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će se istupanje Demokratskog fronta (DF) iz vladajuće koalicije u Federaciji BiH značajno odraziti na Vijeće ministara BiH i uopšte na nivo BiH.

Ona je naglasila da zbog prekompozicija u samoj strukturi koalicije, koja je od samog početka pokazivala veliku anemičnost i nesposobnost da profunkcioniše, dolaziti i do prekompozicija na nivou BiH.

“Prema informacijama koje sam imala priliku da čujem i na unutrašnjem i na spoljnom planu čak su postojale određene priče da bi jedna nova većina mogla da profunkcioniše već krajem ljeta i nakon ljetne parlamentarne pauze”, izjavila je Cvijanovićeva za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je dodala da se određene stvari dešavaju ispod površine i nisu vidljive, te da bi prvo promjene mogle da se dešavaju unutar bošnjačkog, zatim i srpskog korpusa, a da bi hrvatski korpus mogao da ostane stabilan.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i da, što se njega tiče, parlamentarna većina na nivou FBiH više ne postoji. On je pozvao Novalića da pokrene proceduru razrješenja ministara iz reda DF-a.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, SDA i HDZ preglasali su DF i usvojili spornu uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo