Subota, 1 travnja, 2023

Cvijanović: Srpska ima nadležnosti za infrastrukturu

Nemojte propustiti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpskoj pripada nadležnost za saobraćaj i infrastrukturu što u BiH mora biti uvaženo, te da su pogrešne procedure i način na koji se pristupilo donošenju Okvirne strategije saobraćaja BiH.

“To je još jedan bezobrazluk koji dolazi iz Sarajeva. Naš dogovor je bio da dvije entitetske strategije saobraćaja budu uklopljene u okvir koji će biti strategija saobraćaja BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci. Ona je istakla da nema imaginarnih rokova za usvajanje strategija.

“Veoma bitno je i kako su prezentovani prioriteti transporta i saobraćaja za BiH u ovoj strategiji. To je urađeno na način što su svi zastupljeni projekti iz Federacije BiH /FBiH/, a da nema strateškog i važnog projekta za Republiku Srpsku”, dodala je Cvijanovićeva. Ona je naglasila da Ministarstvo transporta i kominikacija BiH nije nadležno da Srpskoj utvrđuje prioritete.

“Kada smo im ponudili naše prioritete i izradili našu strategiju za saobraćaj, usvojili su strategiju na nivou BiH u kojoj nema naših prioriteta. Mislim da gubimo vrijeme sa Sarajevom, jer je nemoguće da se mjesecima dogovaramo o nekoj temi i utrđujemo planove, a onda to neko drugačije okrene”, zaključila je Cvijanovićeva.

Savjet ministara BiH usvojio je prošle sedmice Okvirnu strategiju saobraćaja BiH za period 2016-2030. godine, čime se, kako je obrazloženo, BiH omogućava finansijska podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija za infrastrukturne projekte. Iz Savjeta ministara BiH je saopšteno da se Okvirna strategija transporta zasniva se na sektorskim strateškim dokumentima entiteta i Brčko distrikta, koji su ranije usvojeni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo