Utorak, 26 listopada, 2021

Cvijanović: Svako je dobrodošao na razgovor u Vladu

Nemojte propustiti

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da nema nijednog razloga da današnji njen sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata uvrijedi bilo koga, te poručila da je uvijek otvorena za sastanke sa svakim ko smatra da treba da razgovara sa predstavnicima Vlade Srpske.

Na pitanje novinara u Doboju da prokomentariše nezadovoljstvo predstavnika Udruženja veterana Republike Srpske što nisu pozvani na današnji sastanak u Vladu, Cvijanovićeva je istakla da joj nije bila namjera da uvrijedi bilo koga i da joj žao ako se neko osjetio uvrijeđen, te pozvala veterane Srpske na razgovor.

“Današnji sastanak nema razloga da ih vrijeđa. To je sastanak koji se održava peti ili šesti put od kada sam na čelu Vlade i uvijek se održavaju u istom sastavu, sa organizacijama koje imaju status organizaciju od javnog interesa, koje preuzimaju određene obaveze, ali i koje nama daju određene sugestije”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da nijedan njen postupak kao premijera ili kao političara nikada nije bio usmjeren protiv bilo kojeg čovjeka u Srpskoj. “Ja sam dijete borca i oficira za čije ime se zna na prostoru odakle on dolazi, živim sa sudbinom svake kategorije ljudi u Republici Srpskoj, jer u porodici imam i prosvjetne radnike, penzionere, borce, studente koje školujem, tako da su mi apsolutno poznata sva pitanja i problemi koji muče sve njih”, istakla je premijer Srpske.

Ona je dodala da je danas dobila i dopis sa potpisom “Štab nezadovoljnih boraca”, u kojem su navedeni problemi koji se moraju rješavati. “Ali, da bi Vlada intervenisala, moramo i koordinisati, raditi u okviru sistema i institucija Srpske. Ima puno mjera koje treba preduzeti, ali ima i puno stvari koje je prosto nemoguće riješiti”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da nema države u kojoj je sve besplatno, te da Vlada Srpske pomaže na načine na koje može.

“Sve vrijeme ove krizi, od 2007. godine, obezbjeđujemo besplatne udžbenike za djecu prvog razreda, djecu drugog razreda. Smatrali smo da ni to nije bilo dovoljno, pa smo prije tri godine, u vrijeme najžešće krize, odlučili da obezbijedimo besplatne udžbenike za djecu od trećeg do devetog razreda, za naše odlikaše iz višečlanih porodica”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da nema vlade u regiji koja to radi i koja je omogućila da školarine, smještaj i hrana za studente budu od tri do 12 puta jeftiniji u odnosu na regiju.

“Naši studenti spavaju za 10 KM mjesečno, imaju tri obroka dnevno za dvije i po marke. To nije omogućila nijedna vlada u regionu, osim Vlade Republike Srpske, ali ono što je nemoguće – nemoguće je”, navela je premijer Srpske.

Ona je pojasnila da je današnji sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata održan nakon što su prije dva mjeseca analizirane mogućnosti da u toku ove godine bude okončan veliki projekat stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

“Nakon što su se stekli uslovi za konačnu finalizaciju tog projekta, bila je potreba da informišemo jedni druge o tome i da zajedno u najbržim mogućim rokovima završimo ovaj veliki projekat”, pojasnila je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da je na nekoliko sastanaka održanih ranije u istom sastavu iznesen i problem zapošljavanje djece koja pripadaju boračkoj populaciji.

“Zahvaljujući pravilniku koji smo promijenili u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, omogućeno je da djeca koja dolaze iz ovih kategorija imaju apsolutni prioritet pri zapošljavanju i u startu dobijaju deset bodova više od ostalih kandidata”, precizirala je Cvijanovićeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo