Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Cvijanović: U narednih mjesec dana novac od “Elektroprenosa BiH”

Nemojte propustiti

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

 Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović očekuje da će entiteti u narednih mjesec dana moći povući novac u iznosu od 100 miliona KM od dividende “Elektroprenosa BiH”.

Sredstva od kreditne tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su, podsjetila je, na raspolaganju, iako se to trebalo da desi još u decembru prošle godine.

Sada će, navela je, biti moguće pristupiti izvršenju svih budžetskih obaveza koje su trebale da budu izvršene u toku finansijske godine.

– To predstavlja značajno olakšanje, ali isto tako očekujemo da ćemo u narednih mjesec dana biti u stanju da povučemo novac od “Elektroprenosa” – kazala je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući situaciju u vezi s bijeljinskom šećeranom, nakon presude Vrhovog suda RS-a Zoranu Ćopiću, Cvijanović je nazvala dezinformacijama tvrdnje da Vlada ne iskazuje interes za to preduzeće.

Uvjerava da je jučer razmatrano stanje u tom preduzeću, kada je u pitanju njegov pravni status.

– Prvo se mora utvrditi vlasništvo nad šećeranom, a nakon toga da se izvrši upis akcija i konstituiraju organi – rekla je entitetska premijerka i dodala da je nekoliko stranih investitora iskazalo interes za šećeranu, ali se tek nakon presude Ćopiću nastavljaju ti razgovori.

Ona je potvrdila da Vlada RS-a ima negativan stav prema državnom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te da je uvažila negativno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na taj zakon, smatrajući da nema potrebe da se on usvaja, jer odjeljenja koja su predviđena tim zakonom već postoje u MUP-u RS-a.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo