Srijeda, 22 ožujka, 2023

Cvitanović: Predstavnici SDA žele dovesti Federaciju BiH na razinu RS

Autor:N1

Nemojte propustiti

– Suština je da sam tužan kada čujem da predstavnici SDA žele dovesti Federaciju BiH na razinu Republike Srpske

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentarišući propale pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH kazao je danas za N1 da učesnici uopšte nisu ni bili blizu dogovora. Mišljenja je da nisu trebali ni razgovarati, te da su se oko funkcionalnosti Federacije BiH koplja najviše lomila.

“O tome se najviše razgovaralo i tu je proces pregovora završen. Tu nije postojao minimun poštovanja i uvažavanja BiH. Načelno je dogovoreno, ali ništa nije u potpunosti dogovoreno. To je članak 4 i 5 Ustava BiH koji govori o Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Nije dogovorena presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić, a nije usaglašena takozvana funkcionalnost BiH, iako se napravio značajan korak, ali nigdje do kraja nije definirano”, istaknuo je Cvitanović.

Ranije je upozorio da je SDA na pregovore došla sa idejom da se Dom naroda FBIH svede na nivo Vijeća naroda RS. Šta je podrazumijevao taj prijedlog, pitali smo ga.

“Vidio sam da je u velikoj mjeri počela izborna kampanja i da se govore različite neistine, da se pokušava omalovažiti šteta pojedinim predstavnicima političkih stranaka koje su sjedile za tim stolom, i ja tu neću učestvovati. Suština je da sam tužan kada čujem da predstavnici SDA žele dovesti Federaciju BiH na razinu Republike Srpske na način da imaju nadležnosti u Domu naroda kao u Vijeću naroda RS i pitao sam gospodu – je li vaš narod zadovoljan u RS, kažu – nije, pa sa kojim pravom i obrazom imate srama tražiti takva rješenja”, zapitao se Cvitanović.

Dodao je i da se time “svjesno ide Miloradu Dodiku na ruku, RS, nemirima i neredu u BiH i ovako teškoj situaciju BiH.”

“A to je pokazatelj da nije cilj dogovor već da je jedini cilj bio razvlačenje procesa dogovaranja, a konačan cilj je da se ne dođe do govora”, naglasio je Cvitanović.

Podsjetimo, u Sarajevu su za vikend bili pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH. Kao i prethodnih puta, i ovoga su završili bez ikakvog dogovora. Vođeni su pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), i Michaela Murphyja, novoimenovanog ambasadora SAD-a u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo