Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Da, imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti jer je nestalo blokova za recepte!

Nemojte propustiti

Apsurdnim situacijama u savremenom bh. društvu nikad kraja… Slučaj Sarajke, jedne od rijetkih sretnica čija firma uredno isplaćuje plaće i doprinose, ostala je zatečena kada su joj ambulanti nonšalantno odbrusili: Lijek morate platiti, jer nama je nestalo blokova za recepte!!!

potvrda

Neugodnost koju je doživjela uprkos uredno izmirenim svim obavezama, uključujući i obaveze zdravstvenog osiguranja, ponukale su našu sugrađanku da nam ispriča šta joj se desilo u ambulanti u kojoj se liječi.

Imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti 20,50 KM!
Imate pravo na besplatan lijek, ali ga morate platiti 20,50 KM!

– Svjesna sam da je cjelokupni sistem u našoj drzavi katastrofalan i da ništa ne funkcioniše kako treba, pa tako i zdravstvo, te da su svi ministri i kojekavi predstavnici vlasti tu iz svojih ličnih interesa i koristi; ipak sam smatrala da nam barem zdravstveni sistem neće pasti toliko nisko, ali sam se prevarila. Kao savjesna građanka ove države, koja uredno izmiruje sve svoje obaveze prema istoj, posjedujem regularno zdravsveno osiguranje i ovjerenu zdravstvenu knjižicu, jer sam, na moju sreću, zaposlena. Ipak, zbog neodgovornosti naših ministara i kojekavih nadležnih u zdravstvu, morala sam platiti lijek, jer u ambulanti u kojoj se liječim nemaju blokove za recepte! Kako rekoše: “Nestalo nam je recepata i nećemo ih imati sigurno prije 5. ili 6. marta”, kaže naša sugrađanka.

Riječ je o lijeku koji košta 20,50 KM i na koji kao zdravstveni osiguranik ima pravo, ali šta se može – nestalo je recepata!

– Srećom, ja sebi mogu priuštiti lijek od 20,50 KM, ali postavljam pitanje našim nadležnim u zdravstvu – šta je sa ljudima koji si ne mogu priuštiti kupovinu neophodnih lijekova, a na iste imaju potpuno pravo kao i ja, te posjeduju zdravstveno osiguranje?! Da li da čekaju da se neko iz zdravstva smiluje pa pošalje recepte, ili da čekaju da zbog nedostatka istih presele na onaj svijet?!, rezignirano zaključuje naša sagovornica.

I zaista, da nije žalosno i apsurdno, bilo bi smiješno… No nije nimalo smiješno da se bolesni ljudi prepuštaju sami sebi, a da u jeku gripe u pretrpanim domovima zdravlja nedostaju čak i recepti.

Ili su recepti tek izgovor za punjenje ko zna kojeg zdravstvenog fonda u kome je ponestalo para… A bolest ne pita za cijenu!

(Izvor: Depo)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sladić otkrio kada će završiti toplotni val i kada ćemo konačno “prodisati”

Građani pokušavaju da se bore sa vrućinama, svako na svoj način Meteorolog Nedim Sladić oglasio se na svom Facebook profilu...

Možda vas zanima i ovo