Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Da li će doći do nestašice pasoških knjižica u BiH? Stigle dobre vijesti

Nemojte propustiti

– Nakon dugogodišnjeg žalbenog postupka IDDEEA je uspješno okonačala postupak nabavke pasoških knjižica i zvanično zaključila okvirni sporazum s firmom Muehelbauer d.o.o. Banja Luka

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Arif Nanić potvrdio je u izjavi za Fenu da je danas potpisan ugovor s najpovoljnijim ponuđačem u postupku javnih nabavki čime je riješeno pitanje nabavke pasoških knjižica za građane BiH.

Postojala je realna opasnost da bi građani Bosne i Hercegovine mogli ponovno ostati bez pasoških knjižica jer je nabavka bila upitna zbog komplikacija u postupku koji je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

– Nakon dugogodišnjeg žalbenog postupka IDDEEA je uspješno okonačala postupak nabavke pasoških knjižica i zvanično zaključila okvirni sporazum s firmom Muehelbauer d.o.o. Banja Luka, kao najpovoljnijim ponuđačem, na period od četiri godine – dodao je Nanić.

To praktično znači, istaknuo je, da će građani Bosne i Hercegovine imati osigurana dokumenta odnosno pasoške knjižice naredne četiri godine.

– Nakon izjavljenih sedam žalbi za koje je IDDEEA utvrdila da su neosnovane, a što je potvrdio i Ured za razmatranje žalbi BiH, proces je uspješno okončan – zaključio je Nanić.

Naime, Sporazum o nabavci pasoških knjižica istekao je 2. marta, a IDDEEA je još 28. aprila 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, a za koji je tenderska dokumentacija objavljena 29. aprila 2021. godine, međutim u različitim fazama postupka izjavljeno je sedam žalbi.

– Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i apeliranja Agencije na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča – kazali su Feni ranije u ovoj agenciji.

Ponovili su da su im na prvom mjestu interesi građana, a sličan problem građani BiH već su imali 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu pasoških knjižica.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo