Utorak, 31 siječnja, 2023

Da li će se Schmidt obratiti Vijeću sigurnosti? Evo šta kažu iz Ambasada Rusije u BiH

Nemojte propustiti

Zbog protivljenja Rusije i Kine, Schmidt nije podnio izvještaj o BiH na redovnoj raspravi o stanju u našoj zemlji koja je održana u novembru prošle godine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt će se, najvjerovatnije, obratiti naredne sedmice Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti izvještaj o trenutnoj situaciji u BiH, iako se tome protivi Rusija.

Kao što je poznato, upravo zbog protivljenja Rusije i Kine, Schmidt nije podnio izvještaj o BiH na redovnoj raspravi o stanju u našoj zemlji koja je održana u novembru prošle godine. Međutim, ovaj prut, po svemu sudeći, Rusija to neće moći spriječiti.

– Ruska Federacija ne bi dozvolila prisustvo Christiana Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, postoji određena procedura kojoj će se, kako očekujemo, obratiti predstavnici SAD-a, koje predsjedavaju Vijećem sigurnosti ovog mjeseca, kako bi uputili pozivnicu Christianu Schmidtu. Naš principijelan stav je da navedena osoba se ne može smatrati visokim predstavnikom te da bi njegov izvještaj odražavao privatno mišljenje. Pomno pratimo situaciju. O odluci Ruske Federacije po ovom pitanju ćemo vas blagovremeno obavijestiti, rečeno je iz Ruske ambasade u BiH za Oslobođenje.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o BiH zakazana je za 11. maj.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo