Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Da li je kečap dobar za zdravlje?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Kečap je nešto što skoro svako od nas voli jesti. Nevjerovatno dobar, i slabo ko može zamisliti da jede pomfrit ili pizzu bez kečapa. Koliko kalorija ima kečap? Od čega se sastoji? Slabo se ko zapita za bitne stvari, kada je nešto ukusno.

Mnogi od vas su ubjeđeni da kečap sadrži jako malo kalorija, ali ako se detaljno analzirate sastav, dolazi se do sljedećih zaključaka. 40 kalorije i nije tako velika brojka, ali to se odnosi samo na dvije kašike kečapa. Realno gledao, ko od nas pojede samo dvije kašike kečapa uz neko jelo?

U vezi sastojaka koje kečap ima, može se reći da mu je sastav dosta promjenjiv, u zavisnoti od recepta. Generalno sadrži paradajz, ocat, šećer, ali može da sadrži i luk, biber i so. Sastojci koji se nalaze u kečapu ne mogu se staviti u grupu štetnih sastojaka. Kečap sadrži masti i holesterol, jedino na šta trebamo obratiti pažnju jeste natijrum. Jer smo često skloni unositi veliku količinu kečapa uz neku hranu, s tim se povezuje nekontrolisan unos natrijuma u organizam. Kada se priča o nutricionim vrijednostima, za kečap se nema puno toga reći, osim velike količine natrijuma i šećera, ne sadrži ništa drugo što može eventualno biti štetno za organizam.

Pri kupovini kečapa, birajte brend. Nemojte kupovati raznovrsne marke sa visokim nivoom natrijuma ili konzervansa. Najvažnije je da je kečap organskog porijekla, ali je svakako najbolji onaj koji vi kod kuće pripremite.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo