Četvrtak, 25 travnja, 2024

Da li je moguće da u Bosni i Hercegovini minimalna plata bude 1.000 maraka?

Preporučeno

Bh. građani sa prosječnim primanjima svakodnevno se iz srednjestojećeg staleža prelivaju u kategoriju onih koji jedva preživljavaju

Federalna vlada, poslodavci i sindikalci traže prihvatljiv način usklađivanja plata zbog inflacije, što će biti danas na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Sindikalci i dalje traže minimalac u iznosu od hiljadu maraka, a ekonomisti upozoravaju da, ukoliko rast plata ne prati ekonomska kretanja, može doći do veće inflacije, javlja BHRT.

Građani su nezadovoljni, a to potvrđuju i protesti, najavljeni danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zbog neisplaćene jednokratne novčane pomoći.

Bh. građani sa prosječnim primanjima svakodnevno se iz srednjestojećeg staleža prelivaju u kategoriju onih koji jedva preživljavaju. Uprkos padu cijene goriva u svijetu, cijene svih proizvoda u našoj zemlji i dalje divljaju. Građani kažu da ni minimalac od hiljadu maraka nije dovoljan za preživljavanje.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije

Federalna Vlada, poslodavci i sindikat još traže svima prihvatljiv mehanizam usklađivanja plata zbog inflacije. Minimalac trenutno iznosi 543 marke, a potrošačka korpa prije dva mjeseca iznosila je 2.905 maraka. Sindikalisti insistiraju na zahtjevu da minimalac iznosi hiljadu maraka. Pred sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća poručuju da je sramotna priča Vlade i poslodavaca o minimalnom iznosu plate od 630 maraka.

– Treba da bude priča gdje ćemo pustiti članove Vlade i Udruženja poslodavaca da mjesec dana žive od 630 KM. Od stare Vlade očekujemo da što prije odu jer njihov rezultat se može svesti da su nas osam godina unazadili i da su nam osam godina napravili pakao od života. Činjenica je da svako normalan, ko ima mogućnost da ode van BiH, odlazi, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

– To se priča o tome već pet, šest godina. Ja bih rekao da ova Vlada ova oba mandata priča o smanjenju doprinosa, nažalost još se nije desilo. Zaista je to prostor koji bi otvorio da kažem prostor da se te plate značajno povećavaju, poručuje Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Ekonomist Željko Rička upozorava na lošu sliku inflacije, ali i na još veći rast cijena u slučaju povećanja minimalca.

– Ukoliko nastavimo sa pritiscima na povećanju ličnih dohodaka što lično mislim da je pozitvno, ali i sam rast ličnih dohodaka ukoliko se ne prati ekonomskim kretanjima ova faza proizvodnje onda dovodimo samo do veće inflacije jer su veći troškovi plata. Ušli smo u fazu gdje pokušava Sindikat da sustigne inflaciju što ne može da se desi bez kvalitetnih ekonomskih mjera na proizvodnji i tamo gdje nastaje dohodak, mišljenja je Rička.

Upravo se čita:  Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Vlast treba preuzeti odgovornost

Nezadovoljni neisplaćenom jednokratnom novčanom pomoći, budžetski radnici u ZDK najavljuju proteste. Da li su to jedni u nizu ili će odgovorni pronaći rješenja, poštujući ekonomske mjere i pomoći stanovništvu da prevaziđe krizu do stabilizacije situacije, vidjet ćemo u narednoj godini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Društvenim mrežama se proširio snimak na kojem se vidi kako žena tuče uplakanu bebu. Policija je odmah reagovala i...

Još vijesti za vas