Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Da li je odabrao stolicu na kojoj će sjediti? Vučić telefonom razgovarao sa Putinom, poznato šta su dogovorili

Nemojte propustiti

U toku današnjeg razgovora, izjavio je Vučić za srbijanske medije, dogovoreno je potpisivanje novg, trogodišnjeg ugovora, uz neznatno povećanje cijene. 

U jeku pritisaka sa zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji, predsjednik ove države telefonski je danas razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Međutim, ako je suditi po informacijama koje su emitovane iz kabineta obojice predsjednika, najvažnija tema ovog razgovora bili su bilateralni odnosi, odnosno obnova ugovora o isporuci gasa Srbiji.

Kako je Vučić ranije saopćio, postojeći desetogodišnji ugovor o isporuci gasa sa Rusijom ističe 31. maja. U toku današnjeg razgovora, izjavio je Vučić za srbijanske medije, dogovoreno je potpisivanje novg, trogodišnjeg ugovora, uz neznatno povećanje cijene. Konkretno, umjesto dosadašnjih 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa Srbija će u naredne tri godine ovaj energent plaćati po cijeni od 350 dolara.

Također, kako prenose srbijanski mediji, dvojica državnika su razgovarali i o izgradnji skladišnih kapaciteta za gas na teritoriji Srbije.

Međutim, ako je suditi prema informaciji koju je objavila ruska agenicija RIA, Vučić i Putin nisu razgovarali samo o gasu. Prema ovoj informaciji teme razgovora su bile i trenutna situacija u Ukrajini, kao i razvoj događaja oko Kosova.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo