Subota, 13 kolovoza, 2022

Da li je zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine spreman za novi val korone?

Nemojte propustiti

Zbog pada interesovanja za vakcinaciju, nekoliko stotina hiljada vakcina biće uništeno, ali isto tako dovoljan broj vakcina ima na raspolaganju za nevakcinisane građane.

Proteklih dana, kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini raste broj zaraženih osoba. Riječ je i dalje o omikron soju, koji ima za posljedicu blaže kliničke slike. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će na jesen biti znatno veći broj zaraženih. Istražili smo koliko je naš zdravstveni sistem spreman za novi talas i da li smo dovoljno opremljeni.

Iako se povećava broj zaraženih Covidom 19, stanje je daleko od zabrinjavajućeg, smatraju epidemiolozi. I dalje je riječ o soju koji izaziva blaže kliničke slike.

“Pratićemo situaciju u smislu težine kliničke slike i broja pozitivnih slučajeva, ne mora značiti da će na jesen biti značajno drugačije nego sada, nadamo se nekoj endemnosti ovog virusa”, kaže dr. Nina Rodić Vukmir, iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za BHRT.

Na infektivnim klinikama, za sada, bez pacijenata na respiratorima. Zdravstveni sistem je spreman, ukoliko bude novog talasa epidemije na jesen, uvjeravaju nadležni.

“U ovom momentu pratimo situaciju u regionu i svijetu, pratimo upustva Svjetske zdravstvene organizacije. Imamo dovoljan broj zaštitne opreme i lijekova. Spremamo se za jesen, jer i Svjetska zdravstvena organizacija smatra da će zbog ljeta i povećanih kontakata na jesen rasti broj oboljelih”, ističe dr. Antonija Verhaz, načelnica Klinike za Infektivne bolesti UKC Republike Srpske.

Zbog pada interesovanja za vakcinaciju, nekoliko stotina hiljada vakcina biće uništeno, ali isto tako dovoljan broj vakcina ima na raspolaganju za nevakcinisane građane.

“Na raspolaganju su i dalje vakcine, njima raspolaže Federalni zavod za javno zdravstvo, imamo 400 hiljada vakcina, riječ je o vakcinama poznatih proizvođača, imamo vakcine kojima je istekao rok, one će biti uništene”, dr. Sanjin Musa, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Ono što je važno je da stanovništvo ima vakcine raspoložive. Imamo važnu vijest da je recimo Pfizer produžio rok trajanja svoje vakcine na 12 mjeseci i to nam je neka sigurnost”, govori Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Prema podacima, u Bosni i Hercegovini je potpuno vakcinisano oko 50 odsto stanovništva, dok je od početka epidemije Covidom 19 bilo zaraženo oko 380 hiljada građana.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović napada: Derivati SDA i ljevičari nisu napravili prodor u RS-u, imaju jednog Vojina Mijatovića

Izetbegović je govorio i o međunarodnoj zajednici za koju je rekao da prečesto ide linijom manjeg otpora na račun...

Možda vas zanima i ovo