Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Da li perete odjeću kada je tek kupite? Evo zašto bi trebali

Nemojte propustiti

Postoji mnogo razloga zbog kojih je jako važno da novokupljenu odeću operete prije prvog pranja i time zaštitite svoje zdravlje!

Nakon kupovine novog komada odjeće mnogi žele istog trena da ga obuku. Ipak, možda bi trebalo da prestanete s tom praksom koja može biti i opasna.

Vještačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odjeći, a ako je ne operete prije nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju ili iritaciju kože. Iako je komad odjeće tek kupljen, to ne znači da je čist, a pitanje je koliko je stajao u skladištu i na koji način je došao do prodavnice. Brojna sprovedena istraživanja pokazala su da se na odjeći nerijetko mogu naći gljivice, pa čak i fekalije, piše Prva.rs.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Filip Tjerno, vođa katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno iz dva razloga. Prvi je taj što su u lancima visoke mode, baš kao i u onim manjeg kvaliteta testiranjem pronađene gljivice, a najviše na donjem vešu. Drugi razlog su hemikalije na odjeći. Naime, vještačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odjeći, a ako je ne operete prije nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju i iritaciju na koži. Ako uz to imate i osetljivu kožu, boja može podstaći i neprijatan osip.

Takođe, gotovo svi proizvođači odjeću izlažu formaldehidu koji je čuva od gužvanja pri transportu i od razvoja plijesni, a on sadrži otrovne sastojke i služi za izradu sintetičkih vlakana za peškire i posteljinu. Često je korišćen i nonylphenol ehtoxylate, čija je upotreba ograničena u mnogim zemljama EU. Međutim, ograničenje ne postoji u zemljama proizvodnje, odnosno u jugoistočnoj Aziji.

Iz pomenutih razloga je jako važno da novokupljenu odeću operete prije prvog pranja i time zaštitite svoje zdravlje!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo