Nedjelja, 2 travnja, 2023

Da li se borcima koji kod penzionisanja iskoriste ratni staž, penzije povećavaju kada i ostalim penzionerima ili ne?

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Nije mali broj demobilisanih boraca koji pitaju da li je tačno, ukoliko kod penzionisanja iskoriste ratni staž, da kod usklađivanja penzija u Federaciji BiH njihove penzije neće biti uvećane.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su kazali za Faktor da to nije tačno.

Pojašnjavaju da je takva situacija bila ranijih godina, ali da je od prošle godine to promijenjeno.

– Penzije osoba koje kod penzionisanja iskoriste ratni staž se usklađuju kao i sve ostale. Ranije se usklađivala po drugim parametrima, od lani je to promijenjeno pa se usklađuje isto – kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Kada je riječ o penzionisanju demobilisanih boraca, Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu u novembru 2021. godine, koji je donio nešto povoljnije uvjete penzionisanja.

Vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža (staž osiguranja i posebni staž), starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Izmjenama je ukinuto umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

– Osobi koja ima 40 godina penzijskog staža sa tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, umanjuje se uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života – objasnio je ranije za Faktor Kvesić.

Kazao je da se borački staž ne uplaćuje, jer je to poseban staž.

– Iznos penzije koju će ostvariti branitelji, kao i bilo ko drugi ko ostvari pravo na penziju prema Zakonu o PIO-u, ovisi o plaćama iz radnog odnosa i broju godina staža, kako staža osiguranja tako i posebnog staža, te stoga ne postoji univerzalan iznos koji će neko ostvariti – rekao je Kvesić za Faktor.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo