Subota, 4 veljače, 2023

Da li se krompir, koji je vraćen iz Hrvatske zbog nedozvoljene količine teškog metala, nalazi u prodaji na tržištu BiH?

Nemojte propustiti

Nije objavljeno o kojem proizvođaču je riječ, ali je istaknuto da je krompir predstavljao ozbiljan rizik po zdravlje.

Mjerodavna inspekcijska tijela u BiH provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krumpira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Evropski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je 7. decembra da je Hrvatska sa granice vratila pošiljku krompira iz Bosne i Hercegovine jer je sadržavao kadmijum koji je kancerogen u količinama većim od dopuštenih.

Nije objavljeno o kojem proizvođaču je riječ, ali je istaknuto da je krompir predstavljao ozbiljan rizik po zdravlje.

Još nije poznato da li se ovaj krompir nalazi u prodaji na tržištu BiH.

– Posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon neusklađenosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke – kažu u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine,

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF, Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH od kojih je zatražena povratna informacija o preduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmijuma u krompiru u BiH je, kako kažu u Agenciji, propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo