Subota, 18 svibnja, 2024

Da li se malinarima isplati raditi ovo ljeto: Zbog niske otkupne cijene primorani zatvarati plantaže

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Malinari najavljuju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje.

Mart je mjesec kada počinju radovi na uređenju plantaža maline i kupine.

U tom periodu radi se na orezivanju, postavljanju stajnjaka i okopavanju oko sadnica. Međutim, na području Srebrenice, Bratunca i Milića rijetke su plantaže ovog jagodastog voća na kojim se ti radovi odvijaju.

Razlog su, kažu proizvođači maline i kupine, najavljena niska otkupna cijena, ali i problemi iz prošle godine, kada većina otkupljivača proizvođačima nije isplatila najavljenu cijenu od 8,5 maraka po kilogramu. Slaba prošlogodišnja potražnja maline uništila je male hladnjačare te oni nemaju nikakvu perspektivu u ovoj godini.

Upravo se čita:  Mirsada je najmlađa nana u BiH, ima samo 33 godine: 'Ja sam sebi rodila drugarice'

Vrijeme za pripremne radove u malinjacima istječe, a mnogi proizvođači, zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva, razmišljaju hoće li nastaviti s proizvodnjom te najavljuju gašenje plantaža.

Prema njihovim riječima, zbog prezasićenosti tržišta mnogi malinari su svoj rod bili primorani prodati i po nižoj cijeni od dogovorene, dok neki još čekaju i novac od hladnjačara.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet”, koje zastupa malinare s područja općina Bratunac, Milići i Srebrenica, tvrdi da ima proizvođača koji još nisu dobili sav novac za svoj rod.

Upravo se čita:  Zapaljeni skupocjeni Porsche je u vlasništvu sarajevskog advokata

Malinari najavljuju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje. Međutim, problem je u tome što, ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije su potrebne dvije-tri godine da se to oporavi – smatra Stojanović.

Vlasnik hladnjače „Agro-dr“ Petko Rankić kaže da za ovu godinu još nisu utvrdili otkupnu cijenu, koja će, kako tvrdi, sigurno biti znatno niža u odnosu na lanjsku.

Upravo se čita:  Poznato odakle su pljačkaši koji su ukrali dva miliona KM u Banjoj Luci: "Tražimo ih desetoricu"

Prošle godine, ali i svih prethodnih godina, otkupio sam blizu 1.000 tona maline od proizvođača. Izvozna cijena ove voćke lani je bila 2,2 eura, a kad na to dodamo još po jedan euro za materijalne troškove, lako se može izračunati u kolikom smo gubitku bili prošle godine – kaže Rankić, dodajući da su, uprkos problemima, prema dobavljačima izmirene sve lanjske obaveze piše Avaz.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas