Subota, 22 siječnja, 2022

Da li se zbog ovoga strahuje od jeseni? Dr. Aćimović otkiva da u isto vrijeme možemo imati grip i koronu!

Nemojte propustiti

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju. Za virus i za nas odgovara da izaziva blaža oboljenja – poručila je Aćimović.

Doktorica Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kazala je da još uvijek ne znamo da li je epidemija u BiH na vrhuncu, te da nema informacija o tome kakva će biti slika u narednom periodu. Ona je kazala da se na jesen i zimu može desiti da osoba istovremeno bude imala i grip i koronu.

Definitivno imamo visok nivo transmisije, rekla je Aćimović u uvodu.

– Dosta novoboljelih na dnevnom, sedmičnom i dvosedmičnom nivu. Viši je nego što bi trebalo. ali stabilna je situacija u proteklih mjesec dana, nismo u trendu rasta – ali učestalost prenosa je visoka, kazala je.

Šta znači vrhunac epidemije

– Kada se pojavi virus, na primjeru gripe, kada počne sezona imamo sve veći i veći broj oboljelh. Januar i februar je maksimum, nakon kojeg nema porasta, nego broj pada. To smatramo vrhuncem. jedan nivo kada nema porasta, nego je u padu. Kada je u pitanju COVID, ne znamo kako će ići u daljem toku. Ne možemo reći da smo dosegli vrhunac. To ne znači da će doći do pada. Svjedoci smo da imamo već dva ili tri puta kretanja da dolazi do pada, prije nego što se završi talas – dođe do porasta. Mora proteći vrijeme da znamo kako će ići dalje sa virusom, kazala je za N1 televiziju.

Kada možemo biti mirni?

– U principu, o kojoj god epidemiji govorimo smatramo da je završena kada prođe dvosturki nivo maksimalne inkubacije. Dakle, 28 dana kada možemo raći da je segment epidemije završen. Ne znamo u kom pravcu će ići inkorporacija virusa, ne možemo reći šta će biti u budućnosti, da li će 28 dana značiti da smo završili s virusom ili će biti novi talas, kazala je doktorica.

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju. Za virus i za nas odgovara da izaziva blaža oboljenja – poručila je Aćimović.

– To bi bila najbolja opcija. Trenutno smo u ovakvoj fazi, visokoj transmisiji. Naše je da poštujemo mjere da je smanjimo. Ovo naročito govorim jer kreće škola. Bitno je da se poštuju sve mjere, ne samo u školi, nego u cijeloj zajednici”, navela je Jela Aćimović.

– Bitno je za druge bolesti koje nas čekaju na jesen i zimu nošenje maske. Očekujemo da će primjena tih mjera smanjiti utjecaj influence i drugih respiratornih bolesti. Ne treba da napustimo ideju nošenja maske, distance i češćeg pranja ruku. Covid i druge bolesti mogu zajedno cirkulisati, jer je moguće da osoba bude zaražena i gripom i covidom, pojasnila je.

Kada budemo imali vakcinaciju – onda ćemo se moći slobodnije ponašati – konstatovala je.

Aćimović je kazala da u svijetu imamo dokaze da je kod nekoliko osoba potvrđena ponovna infekcija koronavirusom, dokazano da je drugi podtip virusa, ali to su pojedinačni slučajevi. Za sada očekivati da imunitet traje tri mjeseca, ali vrijeme mora proći da bismo to dokazali.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo