Srijeda, 27 siječnja, 2021

Da li se zbog ovoga strahuje od jeseni? Dr. Aćimović otkiva da u isto vrijeme možemo imati grip i koronu!

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju. Za virus i za nas odgovara da izaziva blaža oboljenja – poručila je Aćimović.

Doktorica Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kazala je da još uvijek ne znamo da li je epidemija u BiH na vrhuncu, te da nema informacija o tome kakva će biti slika u narednom periodu. Ona je kazala da se na jesen i zimu može desiti da osoba istovremeno bude imala i grip i koronu.

Definitivno imamo visok nivo transmisije, rekla je Aćimović u uvodu.

– Dosta novoboljelih na dnevnom, sedmičnom i dvosedmičnom nivu. Viši je nego što bi trebalo. ali stabilna je situacija u proteklih mjesec dana, nismo u trendu rasta – ali učestalost prenosa je visoka, kazala je.

Šta znači vrhunac epidemije

– Kada se pojavi virus, na primjeru gripe, kada počne sezona imamo sve veći i veći broj oboljelh. Januar i februar je maksimum, nakon kojeg nema porasta, nego broj pada. To smatramo vrhuncem. jedan nivo kada nema porasta, nego je u padu. Kada je u pitanju COVID, ne znamo kako će ići u daljem toku. Ne možemo reći da smo dosegli vrhunac. To ne znači da će doći do pada. Svjedoci smo da imamo već dva ili tri puta kretanja da dolazi do pada, prije nego što se završi talas – dođe do porasta. Mora proteći vrijeme da znamo kako će ići dalje sa virusom, kazala je za N1 televiziju.

Kada možemo biti mirni?

– U principu, o kojoj god epidemiji govorimo smatramo da je završena kada prođe dvosturki nivo maksimalne inkubacije. Dakle, 28 dana kada možemo raći da je segment epidemije završen. Ne znamo u kom pravcu će ići inkorporacija virusa, ne možemo reći šta će biti u budućnosti, da li će 28 dana značiti da smo završili s virusom ili će biti novi talas, kazala je doktorica.

Virusi se vremenom mijenjaju dok cirkulišu, mutiraju. Za virus i za nas odgovara da izaziva blaža oboljenja – poručila je Aćimović.

– To bi bila najbolja opcija. Trenutno smo u ovakvoj fazi, visokoj transmisiji. Naše je da poštujemo mjere da je smanjimo. Ovo naročito govorim jer kreće škola. Bitno je da se poštuju sve mjere, ne samo u školi, nego u cijeloj zajednici”, navela je Jela Aćimović.

– Bitno je za druge bolesti koje nas čekaju na jesen i zimu nošenje maske. Očekujemo da će primjena tih mjera smanjiti utjecaj influence i drugih respiratornih bolesti. Ne treba da napustimo ideju nošenja maske, distance i češćeg pranja ruku. Covid i druge bolesti mogu zajedno cirkulisati, jer je moguće da osoba bude zaražena i gripom i covidom, pojasnila je.

Kada budemo imali vakcinaciju – onda ćemo se moći slobodnije ponašati – konstatovala je.

Aćimović je kazala da u svijetu imamo dokaze da je kod nekoliko osoba potvrđena ponovna infekcija koronavirusom, dokazano da je drugi podtip virusa, ali to su pojedinačni slučajevi. Za sada očekivati da imunitet traje tri mjeseca, ali vrijeme mora proći da bismo to dokazali.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo