Petak, 14 svibnja, 2021

Da li su gazirani sokovi zdraviji nego što mislimo?

Nemojte propustiti

Istraživači su sproveli petogodišnju studiju u kojoj su nastojali otkriti vezu između slatkih napitaka i gojaznosti. Došlo je do zdravije presude.

Gazirani-sokoviPrehrambena industrija je optužena za smišljanje masterplana da prevari ljude i vlade da šećerom natovarena gazirana pića su zdravija nego što jesu.

Studija finansirana od strane proizvođača soka je došla do zaključka da gazirana pića nisu imala veliku ulogu u gojaznosti, iako odvojena analiza sličnih podataka tvrdi suprotno.

Nalazi su oprečni. Jedni smatraju da je uticaj slab, dok drugi vjeruju da su optužbe na račun gaziranih pića osnovane. Ova studija je smatraju mnogi imala za cilj da spriječi smanjenje potrošnje gaziranih slatkih pića.

Srčani udar, dijabetes, povećana težina, bolesti prostate i pankreasa, mišićna bolest i paraliza, svi su bili označeni kao potencijalni problemi ljudi koji piju sokove.

Prošlog mjeseca, studija je upozorila da samo jedna limenka slatkog gaziranog pića dnevno može da poveća rizik od dijabetesa i do pet puta.

Limenka kole sadrži oko osam kašičica šećera i 139 kalorija. To je oko 7% od 2.000 kalorija koliko se dnevno preporučuje ženama.

Sa Univerziteta Harvard upozoravaju da su slatki napici glavni doprinos epidemiji gojaznosti.
(Cure.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vojna vježba “Brzi odgovor 21”: Promjena plana, američki vojnici ipak danas ne stižu u Sarajevo, sve je pomjereno zbog operativnih razloga

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro. Bilateralna...

Možda vas zanima i ovo