Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Da li su ideal žene starlete Stanija i Soraja?

Nemojte propustiti

 

dKbAMr5

Žene nisu ono kako ih često mediji predstavljaju kroz izgled, dekolte i frizuru, poručeno je na Međunarodnoj konferenciji “Slika žene u medijima”, a na kojoj se povela i žestoka debata o tome da li su ideal za žene starlete Stanija i Soraja.

Autor emisije “Ćirilica” Milomir Marić govoreći o pripadnicama nježnijeg pola rekao je da su one same krive za sliku koja postoji u medijima i da su za 80 odsto žena, “sa funkcijama ili bez”, ideal žene starlete Stanija i Soraja.

Revoltirana ovakvom izjavom, iz publike se javila nekadašnja gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović koja je rekla da razumije zašto Marić provocira, dodajući da je ovaj skup mnogo ozbiljniji od rasprave o “dvije, tri starlete”.

“Razumela sam da je ovo ozbiljana tema i da nećemo svesti ovaj panel na Staniju, Soraju i Oro. Marić veoma provokativno instistira kod muškaraca u svojim emisijama da oni ispadnu mačo, a žene o kojima pričaju, koje nisu prisutne, uđu u sferu koja nije lepa i dobra. Meni ovo ništa nije smešno, žene u svom predstavljanju treba da imaju saveznike u muškaracima”, rekla je ona.

“Mi smo veće biračko telo i treba da nas ima više, a nema nas. Zašto”, upitala je Hrustanović.

Marić je poručio i da mu ovaj skup izgleda kao “antimuški skup” i da žene zaista žele da promijene sliku o sebi.
“Same ste to napravile, nismo vas terali da se predstavljate u medijima na ovaj način – da su žene samo lepotice, lepe i glupe. Same poturate u novinama najstrašnije priče o sebi da bi neko to poverovao, to radite da biste manipulisali nama”, kategoričan je bio Marić.

Skup je otvorila predsjednica Udruženja “Klub prvih žena” Ivana Zeljković, koja je poručila da žene u medijima mogu dobiti prostor samo ako je u fokusu njihov deklote, izgled, frizura, dodajući da su žene mnogo više od toga.

“Nadam se da u medijima danas neće u fokusu biti naša frizura ili dekolte, već da će u fokusu biti naše reči i dela – sve ono što činimo za dobrobit ovog društva. Žene su prisutne u ovom društvu i to treba da bude vidljivo. Da skrenemo pažnju javnosti, da ukazemo medijima ili da zahtevamo da budući naslovi vaznih vesti i teme u emisijama budu vezane, ne za to kako izgledamo, već šta imamo da kažemo”, poručila je Zeljković.

Ona je dodala i da je ovo prva konferencija sa ovakvom tematikom u Srbiji, poručujući da će promjenom svijesti u medijima o ženama promijeniti se i svijest mladih o njima, koji kroz medije o nježnijem polu grade drugačiju, lažnu sliku.
Savjetnica za medije premijera Srbije Suzana Vasiljević rekla je da slika o uspješnim ženama u Srbiji još nije najbolja, te da pripadnice ljepšeg pola koje su uspjele u poslu teško mogu da se nađu na naslovnicama dnevnih novina.

Vasiljević je podsjetila da je u medijima od 1991, da je radila za austrijsku i njemačku TV kuću, kao i za BBC, da je prije sadašnjeg posla bila savjetnik za medije ministra policije, ali da je pored svih stvari koje je u poslu postigla, na naslovnicu jednog dnevnog lista “dospjela” kada ju je neko uslikao u kupaćem kostimu na ljetovanju u Hrvatskoj.

“Naslov teksta je bio ‘Mupovo mače’, a pored fotografije bila je i moja biografija. Ali ko je čitao tekst kad imate fotografiju u kupaćem kostimu”, rekla je ona.

Smatra i da je za promjenu ovakvog stanja neophodno dosta truda i rada, poručujući da sebe vidi kao uspješnu ženu, te da joj je drago što takvih posljednjih godina ima sve više.

“U medijima nema dovoljno priča o uspešnim ženama, u pitanju je možda samo oko 15 odsto takvih tekstova, a koje nisu o ženama sa estrade”, ukazala je Vasiljević.

Predsjednica Foruma žena demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da žene imaju “jedno ogromno polje osvojene slobode”, da to pravo treba da čuvaju ali da svaka ima pravo da čini izbore kakve želi.

“Svaka žena ima pravo da napravi izbor o svom telu, obrazovanju, stavovima. Nije u pitanju kakav će izbor napraviti, u pitanju je osvojena moć da se izbor pravi, jer moja baba ga nije imala”, istakla je Čomić.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da u Zakonu o zabrani diskriminacije piše da je, između ostalog, zabranjena promocija stereotipnih uloga polova.

“To je sjajna stvar. To je nam nasa borba dala i imamo rešenja koje se ni po čemu ne razlikuju u drugim državama. Ali, između onoga što piše u zakonu i stvarnosti postoji ogroman jaz”, rekla je Petrušić podsjećajući da je pravo na ravnopravnost elementarno pravo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo