Srijeda, 6 srpnja, 2022

Da li su se građani BiH previše opustili nakon ublažavanja mjera?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Zbog opuštenosti građana kada je riječ o epidemiološkim mjerama, epidemiolozi upozoravaju na mogućnost ponovnog povećanja novozaraženih. To bi dovelo do uvođenja oštrijih epidemioloških mjera.

Ublažavanje mjera u Bosni i Hercegovini nakon smanjenja broja novozaraženih koronavirusom predstavljalo je olakšanje i za građane i za gospodarstvo. Epidemiolozi upozoravaju kako će strožije mjere opet biti uvedene ako se poveća broj zaraženih.

Više od godinu građani su gotovo svakodnevno bili pod strogim mjerama. Nadležni su nakon smanjenja broja novozaraženih postepeno ublažavali mjere, pa su i građani postali opušteniji. Anketirani smatraju da je još rano za velika okupljanja.

“Veliki koncerti ne, uopšte ne. Ne treba se opuštati korona je još uvijek tu.”

“Vlada ova korona svuda. To još nije gotovo.”

“Imaju veća okupljanja, manja. Slabo se pridržavaju ljudi još uvijek.”

Okupljanja je ipak bilo. Održana je motorijada u Trebinju sa oko 2.000 okupljenih. Jedni osuđuju ovaj događaj, drugi kažu da uz pridržavanje mjera “život mora ići dalje”.

“Mi smo u kontaktu sa svim tim ljudima i bajkerima. Većina njih je prebolovala ovaj Covid. Ostali su se vakcinisali,” istakao je organizator motorijade Milan Muratović.

Zbog opuštenosti građana kada je riječ o epidemiološkim mjerama, epidemiolozi upozoravaju na mogućnost ponovnog povećanja novozaraženih. To bi dovelo do uvođenja oštrijih epidemioloških mjera.

“Možemo očekivati naravno jer i KS, ja mislim da je preko 2.000 trenutno u izolaciji još uvijek. Znači mi imamo još uvijek oboljelih sedam, osam dnevno. Svaki taj može da širi dalje zrazu, ukoliko se ne budemo pridržavali mjera”, rekla je iz Zavod za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović.

“Imamo postkovid komplikacija i sigurno će to još jedno mjeseca dana trajati ako ne dođe do novog pojavljinja. Dakle, svaka pandemija traje dvije, tri godine pa se nadamo da će i ova bez obzira na naše nastojanje da liječnici ovladaju s tim priroda čini svoje, tako da trebamo biti strpljivi i pridržavati se donešenih mjera”, rekao je anesteziolog u SKB Mostar Zoran Karlović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Počinje isplata penzija za juni, u jednom kantonu će biti uvećane za 100 maraka

U Tuzlanskom kantonu, odlukom kantonalne Vlade, oni koji primaju najnižu penziju dobiće po 100 KM. Ova pomoć osigurana je...

Možda vas zanima i ovo