Subota, 23 listopada, 2021

Da li znate koliko je opasno gutanje žvakaćih guma?

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Svima se nama desilo da smo progutali žvakaću gumu. U tom momentu se često prisjećamo one rečenice koju smo čuli, a koja je vezana za žvakaću gumu, “Bit će potrebno sedam godina da se ona razgradi.”.

Šta se dešava poslije gutanja?

Žvakaće gume su napravljene od prirodnih ili sintetičkih materijala, koje su obogaćene zaslađivačima. Zaslađivači će se razgraditi do šećera i bit će iskorišćeni. Gumena materija će se kretati kroz digestivni sistem i završit će u WC šolji.

Koliko je opasno gutanje žvakaćih guma?
Često gutanje žvakaćih guma u kratkom vremenskom periodu ili gutanje skupa sa drugim materijama koje se ne mogu razgraditi može blokirati digestivni trakt. Imajte na umu da su ovi slučajevi jako rijetki i da slučajno gutanje jedne žvakaće gume nije opasno. Bitno je da se napomene da roditelji trebaju obratiti posebnu pažnju na djecu i trebaju ih naučiti da žvakaće gume nisu za gutanje već samo za žvakanje.

Koji je pravi problem koji mogu uzrokovati žvakaće gume?
Zbog velike količine šećera i zaslađivača, zvakaće gume mogu dovesti do pojave karijesa. One žvakaće gume koje sadrže sorbitol mogu da dovedu do pojave diareje, jer je u pitanju njihovo laksativno dejstvo.

I za kraj, žvaćite umjereno, jednu do dvije žvake dnevno. A nakon što vam dosadi, bolje je da bacite u kantu za smeće nego na ulicu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo