Petak, 25 lipnja, 2021

Da li znate šta označavaju brojevi i slova na gumama?

Nemojte propustiti

Svaka guma na bočnom zidu ima oznake koje vam, ako znate da ih tumačite, mogu reći sve o karakteristikama gume.

Ako znate šta koja oznaka poredstavlja, vrlo lako možete odrediti koja guma vam odgovara, bez dodatnih konsultacija sa prodavcem.

Ono što ćete od oznaka uvijek naći na gumi je ime proizvođača, naziv profila, širina presjeka gume u mm, odnos visine gume u odnosu na širinu gume u procentima, promjer felne u inčima, naznaku da li su u pitanju radijalne gume, indeks nosivosti, indeks brzine.

Na gumi se, kako piše portal Internet prodaja guma, još mogu vidjeti i oznake koje ukazuju na to da li ima unutrašnju gumu ili ne, kao i datum proizvodnje, ali i indikator istrošenosti gume.

Na bočnom zidu gume nalaze se podaci o dimenziji gume koja je izražena u milimetrima.

Uzmimo kao primjer jednu gumu sa oznakom 165/70 R13 79T. Broj 165 u oznaci je širina gazećeg sloja gume u milimetrima, 70 je profil gume, tj. odnos između visine bočnog zida i širine gazećeg sloja, u procentima.

Ilustracija
Ilustracija

Slovo R označava radijalnu konstrukciju. Ukoliko je u pitanju tzv. dijagonalna guma, kod koje se niti pojedinih konstruktivnih slojeva pružaju ukoso (dijagonalno), umjesto R naći će se slovo D.

Broj 13 predstavlja prečnik felne, kojoj guma odgovara, izražen u inčima. Broj 79 je indeks nosivosti, koji definiše maksimalno opterećenje koje guma može da izdrži, a koje se može pročitati iz tabela nosivosti. Recimo, u ovom slučaju broj 79 znači da guma može izdržati maksimalnih 437 kg opterećenja.

T je indeks brzine, odnosno slovo koje u tabeli odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese pri dozvoljenom opterećenju. Slovo T označava da se guma može instalirati na automobil čija maksimalna brzina kretanja ne prelazi 190 km/h.

Treba napomenuti i da od 1. novembra 2012. godine sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. moraju imati specijalne naljepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prijanjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume.

Dodatne oznake na gumama

Osim osnovnih oznaka koje pokazuju kakve su karakeristike gume, na bočnom zidu mogu se naći i sljedeći simboli:

DOT – Označava datum proizvodnje gume i obično je izražen u sljedećoj formi DOT 1109 – što znači da je guma proizvedena u 11. nedjelji 2009. godine.
XL (Extra Load) – Guma za veća opterećenja.
RF (Reinforced) – Označava da je guma dodatno ojačana.
RFT (Run-On-Flat) – Guma koja je posebna po tome što omogućava nastavak vožnje i nakon mehaničkog oštećenja, recimo ukoliko se guma probuši.
M+S (Mud+Snow) – Ova oznaka se obično nalazi na zimskim i all season gumama (za sva godišnja doba).
TL (Tubeless) – Oznaka da unutrašnja guma ne postoji.
TT (Tube Type) – Oznaka da unutrašnja guma postoji.
TWI – Indikator istrošenosti gume.
C – Kada se poslije dimenzije guma u oznaci nalazi slovo C, to znači da je guma namijenjena lakim teretnim vozilima.

(B92)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo