Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Da li znate zašto se budite minut prije zvuka alarma?

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Net.hr)
Ilustracija (Foto: Net.hr)

Koliko puta vam se desilo da se probudite minut ili dva prije nego što alarm zvoni? Evo zašto se to dešava.

“Kao što razne aplikacije i satovi treba da vas probude postepeno, vaše tijelo pokušava da postigne to isto. Kako bi dan počeo što laganije, organizam u poslednjoj fazi sna proizvodi nešto više hormona povezanih sa stresom, pripremajući tijelo za buđenje”, rekao je profesor psihologije dr Jan Born.

Prilikom sprovođenja studije, Born i njegov tim otkrili su da se hormon adrenokortikotropin proizvodi u većim količinama kada osoba očekuje da će biti probuđena u određeno vrijeme.

U ovom eksperimentu, volonteri su na spavanje odlazili u ponoć, a rečeno im je da će ih alarm buditi jedno jutro u šest, a sljedeća dva dana u devet sati.

“Kada su očekivali da će sat zvoniti u šest sati, postoji dodatno povećanje proizvodnje hormona adrenokortikotropin neposredno prije buđenja. Kod volontera koji su očekivali buđenje u devet sati nije bilo porasta ovog hormona”, objasnio je dr Born.

Iako buđenje neposredno prije zvuka alarma često pripisujemo navici da ustajemo rano, čini se da je upravo obrnuto. Naime, dr Born je objasnio da se prije zvuka alarma najčešće bude upravo oni koji nisu navikli da rano ustaju. Ipak, nije do kraja poznato zašto se kod njih u poslednjoj fazi sna povećava nivo hormona povezanih sa stresom.

“Svaki čovjek ima drugačiji unutrašnji sat. Varijacije u genima odlučuju ko će od nas prirodno biti ‘navijen’ da ustaje rano, a ko neće”, rekao je dr Lucijano di Tacio, piše 24sata.rs.

(24sata)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo