Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Pogledajte kako u kućanstvu možete iskoristiti talog kafe…

Preporučeno

Vijest koja će razveseliti sve ljubitelje kafe i onog divnog jutarnjeg mirisa zbog kojeg vam ustajanje iz kreveta nije najgora noćna mora – vaš omiljeni napitak ne služi samo za tu svrhu! Postoji još deset odličnih načina na koje možete iskoristiti ono što vam nakon ispijanja tog dragocjenog napitka ostane u šoljici.

 

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Rijetki su oni koji negdje na nekoj policu u svom domaćinstvu nemaju kafe. Bez obzira uživate li u njenom ukusu i mirisu ili ona služi samo za posjete gostiju, jedno morate znati – talog kafe može se iskoristiti na još 10 jako dobrih načina u svakom domaćinstvu.

Za miris

Posušite talog kafe na protvanu te ga stavite u neku zdjelicu, pa u hladnjak ili zamrzivač – to će vam neutralizirati neugodne mirise. Isto tako možete ga trljati i s rukama imaju li one neugodan miris od nečega.

 Kao hranu za biljke

Imate li biljke poput azaleje ili kamelije koje preferiraju kisela tla bit će vam zahvalne ako ih ‘počastite’ s ostacima vaše jutarnje šoljice kafe. Talog dodaje hranjive materije u kompost.
Odbija kukce i insekte

Pospite talog na mjesta s kojih se želite riješiti mrava, to će ih otjerati i držati daleko. Na isti način kafa djeluje i na puževe te razne insekte.

 Kao prirodnu boju za tkanine

Umočite li talog u vruću vodu možete dobiti smeđu boju za tkanine, papir, pa čak i uskršnja jaja.

Vidno smanjuje ogrebotine na namještaju

Ogrebotine na drvenom namještaju trenutno nestanu kada utrljate malo taloga kafe pomiješane s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Sredstvo za čišćenje

S obzirom da je abrazivna, kafa je odlična za čišćenje masnih i prljavih površina. Koristite je samu ili u kombinaciji s malo deterdženta za suđe.

Odbija vašeg kućnog ljubimca

Da biste spriječili da vaša mačka ‘okupira’ cijeli vrt kao njenu ličnu odaju pospite malo taloga kafe pomiješanog s korom pomorandže oko biljka koje ne želite da dira.

Povećajte urod mrkve koju sadite

Pomiješate li svježi talog kafe sa sitnim sjemenjem mrkve prilikom sadnje, imat ćete bolji urod, što će pomoći i da otjerate razne crve koji napadaju mrkvu.

 Zadržavaju prašinu

Prije nego prionete čišćenju kamina, bacite talog kafe preko pepela kako biste spriječili da se prašina diže po cijelom stanu.

 Smanjuju celulit

Ne, ne šalimo se! Pročitajte recept koji će vam zaista pomoći da smanjite te ružne nakupine, nakon čega će vam i koža biti mekanija i glatka.

(Magazin.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas