Četvrtak, 25 travnja, 2024

Da vidite lopova u svojoj kući šta biste uradili? Iz MUP-a KS otkrili šta zakonski smijete

Autor:N1

Preporučeno

Portparol MUP-a KS pojašnjava kako oštećeni često rizikuju da i oni počine krivično djelo ukoliko prekorače granice.

Lopovi inače znaju u koje se stanove isplati ulaziti, a u koje ne. Međutim, čini se i da su sve češće usputne provale u kojima se lopovi usude ići od stana do stana i provjeravati ko je zaboravio zaključati vrata. Upravo ovo se dogodilo Sarajliji Feridu Fisoviću koji je uhvatio lopove tokom krađe u stanu.

Upravo se čita:  Nestabilno vrijeme se nastavlja, neka mjesta bi mogla dobiti 10 do 20 cm novog snijega: Evo šta nas očekuje

U studiju N1 televizije gostovao je i Sarajlija koji je napadnut, ali i glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Hadžiabdić je pojasnio šta je ispravna reakcija građana u ovakvim situacijama i šta građanin zakonski smije uraditi.

Šta imamo pravo uraditi ako zateknemo provalnike u našem prostoru?

Portparol MUP-a KS pojašnjava kako oštećeni često rizikuju da i oni počine krivično djelo ukoliko prekorače granice.

“Ako vas neko napada, naravno da ćete se braniti. Ali, vaša odbrana ne smije da pređe granice napada. Mora biti nešto srazmjerno. Ne može vas neko ganjati nožem, a vi na njega pucati iz automatske puške. Uvijek će se morati napraviti istraga da se dokaže da je vaše djelovanje bilo opravdano, ta procedura je jasno propisana”, naglasio je Hadžiabdić.

Upravo se čita:  Nesreća u BiH: Mladić (20) pao s konja, ljekari se bore za njegov život

Hadžiabdić naglašava kako policija građanima upute redovno daje i preko zvanične web stranice, no ohrabruje ih i da čim u blizini svog objekta primjete sumnjive osobe ili ponašanja – pozovu policiju koja će provjeriti zašto se nalaze tu.

U 2022. godini 718 osoba prijavljeno je za vršenje krivičnih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta. No, od njih, 522 ili 72,7 posto su povratnici vršenju ovakvih djela.

Upravo se čita:  Emotivna ispovijest majke zlostavljanog dječaka iz Zenice: Šutim i trpim, mogla bih nekog ubiti!

“Ova činjenica govori da je policija itekako aktivna, a da izostaje adekvatna krivično-pravna sankcija”, konstatovao je Hadžiabdić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas