Utorak, 19 siječnja, 2021

Dačić: Nećemo dozvoliti promjenu Dejtonskog sporazuma “ispod stola”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

Ivica Dačić ističe da je Srbija najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma i da samo insistira na tome da sve što je dogovoreno bude i primijenjeno i tako već četvrt vijeka.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je da Beograd neće dozvoliti da se pritiscima i “ispod stola” promijeni dejtonski poredak. On je u intervjuu za Srnu izjavio da su odnosi Srbije i Republike Srpske primjer kako treba da izgledaju odnosi dvije najbliže zajednice.

– Mislim da nam drugi narodi zavide na tome kakve smo veze do sada izgradili i kakva intenzivna saradnja ide neprestano u oba smera, ali nije to najvažnije, naglasio je Dačić.

Prema njegovim riječima, približavanje Srbije i RS će ići još brže kroz ekonomske veze, kroz gradnju i modernizaciju infrastrukture, kroz podršku projektima iz zdravstva i obrazovanja.

Dačić je rekao da je odlazeća godina bila veoma dinamična za Srbiju i RS, te podsjetio da su donesene neke važne zajedničke odluke, poput projekta aerodroma u Trebinju, hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” i gradnje dionica auto-puta prema RS i dalje ka Sarajevu.

– Takvi poslovi nas trajno vezuju jedne za druge, naveo je Dačić, te napomenuo da je Srbija i do sada ulagala mnogo u Republiku Srpsku, gdje god je bilo potrebno, što vidi kao ulaganje u samu sebe i tu nema nikakve razlike.

Dačić je istakao da i u nastupajućoj godini treba nastaviti tim putem, još intenzivnije, te dodao da se nada da će za to biti još više slobode kako epidemija virusa bude slabila.

Govoreći o zahtjevima za ukidanje RS i napadima na politiku Srbije prema BiH, Dačić je, osvrnuvši se na obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio na to koliko su i dalje jaki napori u BiH, a i izvan nje, da se ovaj poredak promijeni.

BRANILAC DEJTONSKOG SPORAZUMA

– I to ne kako je propisano – saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego nekako ispod stola, pritiscima, i to isključivo na Republiku Srpsku i na srpski narod. To neće tako ići i Srbija to neće da dozvoli, naglasio je Dačić.

On je napomenuo da je Srbija najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma i da samo insistira na tome da sve što je dogovoreno bude i primijenjeno i tako već četvrt vijeka.

– To je najčistija, ali i najjača pozicija i zbog toga nije uspeo nijedan napor da se stanje na terenu promeni. A u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako misle da se BiH očuva tako što će ukinuti Republiku Srpsku? To nije moguće, istakao je Dačić.

Srbija, naveo je on, nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH, i to ne samo na riječima, kao mnogi drugi, nego to pokazuje i kroz ekonomsku saradnju, kroz odličnu međudržavnu saradnju tokom pandemije.

On je podsjetio da je Srbija, svojim humanitarnim letovima, besplatno prevezla na stotine državljana BiH kući iz najudaljenijih krajeva svijeta, gdje su bili zarobljeni, pa i zaboravljeni.

– Ali, ne možemo da dopustimo da neko, zauzvrat, osporava Republiku Srpsku, traži njeno ukidanje ili da traži da BiH prizna kosovsku nezavisnost. To ni do sada nismo tolerisali, a nećemo ni ubuduće”, naglasio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da su Srbija i BiH komšije, imaju bogatu trgovinsku saradnju, koja ide ka dvije milijarde eura godišnje i u kojoj Srbija ostvaruje suficit, te da tu trgovinsku saradnju treba i dalje podsticati.

– Nadam se da ćemo u novoj godini imati manje pitanja oko kojih se sukobljavamo nego onih o kojima se slažemo, naveo je Dačić.

Kada je riječ o odnosima parlamenata Srbije i Republike Srpske, Dačić je rekao da nema sumnje da će ti odnosi ostati u samom vrhu politike Beograda, i ne samo politike.

– To je mnogo više od politike, reč je o odnosima kao u jednoj kući, u kojoj treba da vlada sloga, solidarnost i stalni napredak. Ako to očuvamo, a uveren sam da hoćemo, nema te nevolje kojoj nećemo moći da se odupremo, istakao je Dačić u intervjuu za Srnu.

PRIORITETI SRBIJE

Kada je riječ o prioritetima Srbije u narednoj godini, Dačić je podsjetio da je, prije svega, prioritet očuvanje javnog zdravlja i naveo da se nada da se dolaskom vakcina ušlo u završnicu te borbe, te da je Srbija ekonomski spremno dočekala ovu krizu, a njeni parametri u tom pogledu su među najboljim u Evropi.

– Tako da svi očekujemo nastavak ekonomskog zamaha, koji je prisutan već godinama. To je preduslov i za odbranu naših političkih pozicija, a tu je pitanje Kosova i Metohije i dalje na prvom mestu, rekao je Dačić.

Nažalost i ne krivicom Srbije, naveo je on, ponovo se došlo u zastoj dijaloga Beograda i Prištine, zbog ko zna koje po redu političke krize u Prištini, gdje će vjerovatno ponovo na nove izbore, a to znači i prekid suštinskih razgovora dok se ne izabere novo rukovodstvo.

– Mi smo spremni, imamo jasne ciljeve i jasnu politiku, tako da možemo da obnovimo razgovore u bilo kom trenutku. Da zavisi samo od nas, dijalog bi drugačije izgledao, rekao je Dačić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nakon strašnog zločina: “Bez nje ništa nema smisla, ubijen je najljepši osmijeh”

"Bisera i ja smo odrasle zajedno, bile smo nerazdvojne. Bila je uvijek uz mene kao starija sestra, spavale smo...

Možda vas zanima i ovo