Subota, 15 svibnja, 2021

Daju milion dolara onome ko riješi ovaj matematički zadatak!

Nemojte propustiti

Naime, treba riješiti matematički ovu jednačinu. Ako je Ax + By = Cz, gdje su A, B, C, x, y i z prirodni brojevi i x, y i z su svi veći od 2, a zatim, B i C moraju imati zajednički množitelj.

SKOREA-FINANCE-ECONOMY-GUARANTEEAmeričko matematičko društvo objavilo je da će milion dolara dobiti onaj koji uspije da reši Bealovu pretpostavku o teoriji brojeva. U pitanju je problem koji matematičarima zadaje glavobolju još od 1980. godine. Naime, treba riješiti matematički ovu jednačinu. Ako je Ax + By = Cz, gdje su A, B, C, x, y i z prirodni brojevi i x, y i z su svi veći od 2, a zatim, B i C moraju imati zajednički množitelj.

Podsjetimo, bankar iz Dalasa, D. Andrew Andy Beal ponudio je Bealovu nagradu 1997. godine i ona je iznosila 5.000 dolara, međutim, tokom godina, ova cifra je znatno porasla.

Beal je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da krenu da se zanimaju za matematiku i nauku.

Više podataka o izazovu možete dobiti klikom na OVAJ LINK.

(Smedia)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo