Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Đak-pješak u 21. stoljeću: Sanid Ramović dobio poklone iz BiH i inostranstva

Preporučeno

Petnaestogodišnji Sanid Ramović iz sela Pacjani kod Goražda, koji već osam godina svaki dan pješke pređe deset kilometara kako bi došao do škole i vratio se kući, postao je pravi mali heroj nakon što je agencija Anadolija (AA) objavila priču o jednom od rijetkih đaka-pješaka u srcu Evrope.

sanid-ramovic

Ovaj hrabri dječak, kojeg ni zima ni opasnosti na putu ne sprječavaju u nakani da se obrazuje i pomogne svojim roditeljima, obradovan je ovih dana poklonima koje je dobio iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih krajeva svijeta.

Svi koji su se javili kazali su kako, bar djelimično, Sanidu žele olakšati đačke dane i podržati ga u želji da, uprkos neimaštini i udaljenosti škole, nastavi sa školovanjem.

Iz Centra savremenih inicijativa u Sydneyu (Australija) Sanid je na poklon dobio biciklo „mountain-bike“ sa kacigom. Sandra Paurević iz Teslića poslala je đaku-pješaku, koji će od sada biti đak-biciklista, kompletnu zimsku odjeću. I novinari agencije Anadolija učestvovali su u ovoj maloj akciji pomoći tako što su Sanidu i njegovoj porodici uručili novčani dar.

Upravo se čita:  Nakon jučerašnjeg nevremena u Banjaluci prijavljeno oštećenja na 30 vozila i nekoliko kuća

„Nikada prije nisam imao biciklo, nakon vaše priče sam ga dobio i veoma mi je drago zbog toga“, rekao je Sanid nakon što mu je ekipa Anadolije uručila poklone koje je dobio iz BiH i Australije. Sretan je što postoje ljudi koji su pokazali humanost i želju da mu pomognu.

„Zahvaljujem se svim ljudima koji su mi pružili pomoć, od čovjeka koji je poslao sredstva za biciklo iz Australije, kao i ženi koja je poslala odjeću iz Teslića. Od sada pa nadalje vozit ću biciklo“, oduševljeno je rekao Sanid.

Upravo se čita:  U BiH viđeno višemetarsko čudovište kako visi sa stabla: Snimka je izazvala jezu diljem Balkana

Ovaj uporni i vrijedni dječak nema mnogo želja. Jedna mu je da kad završi školu dobije dobar posao, a druga da njegov otac, demobilisani borac Hajro, dobije traktor kako bi mu radovi na njivi bili olakšani.

sanid-ramovic2„Prije svega želio bih da me neko, ko može, stipendira i da mom ocu kupi neku mašinu“, poručio je Sanid.

Njegov otac Hajro prije rata je radio u jednoj firmi u Sarajevu, a nakon rata bavi se poljoprivredom i stočarstvom. Kaže, teško se živi, ali nema predaje.

„Ja se prije svega zahvaljujem agenciji Anadolija koja je napravila priču o mom sinu nakon čega su uslijedili pokloni, ali i ostalim ljudima koji su pomogli mom djetetu“, rekao je Hajro Ramović.

Upravo se čita:  Drama u bh. gradu: Napao suprugu, ona ga teško pretukla i "istresla" pred Dom zdravlja

Podsjetimo, Sanid je osnovnu školu završio pješačeći kroz šume i kroz potpuno nenaseljene krajeve. Snijeg, kiša i hladnoća nisu ga omele u namjeri da se školuje i da se jednog dana zaposli.

Sada je učenik Srednje mašinske škole u Goraždu i ne žali se što svakodnevno mora prepješačiti kilometre, ali mu nedostaju drugovi sa kojima bi išao u školu.

Najveći problem mu je vraćanje iz škole kada je druga smjena jer prolazi nenaseljenim i šumovitim područjem.

Sanidova skromna želja je da završi srednju školu, a o fakultetu i ne razmišlja. Kaže, rado bi se i dalje školovao, ali se brine da ocu neće imati ko pomoći.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će...

Još vijesti za vas