Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Damir Hadžić: Ispunjavanje evropskih normi u cestovnom prijevozu jedan je od koraka BiH na evropskom putu

Nemojte propustiti

damir-hadzic
Damir Hadžić

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH (MKP BiH) objavilo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza kojim je olakšan pristup djelatnosti cestovnog prijevoza.

U razdoblju do 1. maja 2014. godine očekuje se okončanje započetih postupaka izdavanja licenci s posebnim naglaskom na produženje važenja postojećih licenci koje je MKP BiH izdalo 2009. godine a čije je petogodišnje razdoblje isteklo ili istječe ovih dana, kao i ostalih zahtjeva koji budu zaprimljeni u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Do 1. maja 2014., obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza omogućeno je i prijevoznicima koji imaju važeće licence izdane prije stupanja na snagu Pravilnika od nadležnih entitetskih ministarstava i tijela Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

“Kad je riječ o cestovnom prijevozu, MKP BiH je prilikom izmjena vodilo računa o osobama prometne struke, ali i osobama koje su svoje znanje u oblasti cestovnog prijevoza dokazale kroz dugogodišnje upravljanje prijevozničkim poduzećima. Osim ispunjavanja propisanih uvjeta, podnositelji zahtjeva nemaju bilo kakve dodatne troškove u postupku izdavanja licenci. Zahtjevi se zaprimaju putem pošte, a nakon okončanih postupaka, licence i kvalifikacijske kartice vozača MKP BiH dostavlja na adresu, putem pošte, bez bilo kakvih troškova za prijevoznike”, istaknuo je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.

Ministar Hadžić je dodao da je ispunjavanje europskih normi u cestovnom prijevozu tereta i putnika jedan od važnih koraka Bosne i Hercegovine na europskom putu, ali isto tako i važan iskorak u suzbijanju nelojalne konkurencije u prijevozničkom poslovanju.

“Značaj primjene europskih normi u oblasti pristupa tržištu prijevoznih usluga, ne može se promatrati samo u svjetlu eurointegracija Bosne i Hercegovine. Nedvojbeno je da je sinergijska primjena europskih normi i bh. zakonodavstva korak više u borbi protiv nelojalne konkurencije na tržištu prijevoznih usluga. U tom smislu, MKP BiH mora učiniti sve kako bi se tržište prijevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, najprije kroz sistem licenciranja”, naglasio je ministar Hadžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo