Nedjelja, 2 travnja, 2023

Damir Hadžić: Tražio sam da SIPA uđe u Ministarstvo prometa i komunikacija

Nemojte propustiti

Ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić u razgovoru za Fenu govori o sudbini izgradnje međudržavnog mosta na Savi kod Svilaja, pojašnjava redoslijed događaja, te napominje kako sva dešavanja koja se tiču istraga kako bi se utvrdile odgovornosti u ovom slučaju neće dovesti do kašnjenja izgradnje ovog infrastrukturnog projekta koji će još čvršće povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Evropsku uniju sa BiH.

“Kada sam došao u ministarstvo dočekao me ovaj problem i dosta smo energije uložili na njegovo rješavanje. Žao mi je što su neki mediji tek sada pokazali značajniji interes za sudbinu ovog važnog projekta jer o tome govorim od kako sam izabran na ovu poziciju. Interes Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske je da se most što prije izgradi”, izjavio je Hadžić za Fenu.

U proteklih nekoliko dana smo imali priliku čuti različite informacije o problemu u vezi sa gradnom mosta kod Svilaja. Spominjala se i istraga SIPA-e u ministarstvu na čijem ste čelu?

“Dakle, informacije koje su plasirane u javnost su tačne, ali, nažalost, samo djelimično. Istina je da je SIPA analizira dokumente vezane uz postupak gradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Međutim slučajno ili ne, prešućuje se veoma bitna činjenica, a to je da se aktivnosti državnih organa odvijaju zbog toga što sam to ja zahtijevao predlažući takav zaključak Vijeću ministara, a što je Vijeće ministara jednoglasno i usvojilo. Tada sam tražio da se sva dokumentacija vezana za izgradnju ovog međudržavnog mosta preda nadležnim institucijama kako bi se utvrdila eventualna odgovornost za propuste osoba uključenih u realizaciju ovog projekta.”

damir-hadzicŠta je zapravo problem?

“Sve sporne aktivnosti su okončane u periodu prethodne vlasti, tako da je i meni trebalo neko vrijeme da “pohvatam” sve konce, ali ću pokušati pojednostaviti objašnjenje. Bosna i Hercegovina i Hrvatska su 2010. godine potpisale i ratifikovale Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5C. Tim sporazumom je definisano da ćemo troškove izgradnje mosta snositi po principu pola-pola.

Za izvođača radova zajednička radna grupa BiH i Hrvatske izabrala je kompaniju STRABAG. Nakon što je obavijest o početku radova zakasnila samo jedan dan, STRABAG je podnio zahtjev za raskidom ugovora, te su u obrazloženju naveli da nisu na vrijeme dobili obavijest. Kasnije su nam vrlo jasno kazali da su spremni započeti radove ako im se omogući izmjena projektnog rješenja mosta. To nije prihvaćeno jer je to, sasvim logično, podrazumijevalo i povećanje cijene koju trebamo platiti.

Kanije su predstavnici STRABAG-a pokušali trgovati s visinom odštetnog zahtjeva za navodnu naknadu izgubljene dobiti, ali su Ministarstvo prometa i komunikacija i Vijeće ministara u cjelini preozbiljne institucije da bi se upuštali u takve igre. Vijeće ministara je odbilo zahtjev za naknadu izgubljene dobiti podnešen od STRABAG-a i odobrilo novu tendersku proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača, proceduru koju su predložile Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) po pravilima i procedurama propisanima od banaka.”

Je li to jednodnevno kašnjenje obavijesti, prema Vašem mišljenju, istinski razlog zbog čega je STRABAG odustao? Nekako se čini nelogičnim…

“Naravno da imam dosta informacija na kojima baziram svoje mišljenje o svemu tome, ali dozvolite da ga zadržim za sebe. Sada nam je mnogo važnije da se ispune svi uslovi kako bi započeli radovi na ovom mostu na osnovu novog tendera. Iskreno, na to sam najviše skoncentrisan. Također je važno i da dobijemo stav državnih institucija o čitavom slučaju, s tim da želim napomenuti da ono što se dešavalo ranije nikako neće i ne smije zaustaviti završetak ovog infrastrukturnog projekta. Međutim, istina o ranijim dešavanjima i utvrđivanje eventualne odgovornosti neće izostati.”

I gdje se sada nalazimo kada je u pitanju izgradnja mosta kod Svilaja?

“Novoformirana komisija sačinjena od predstavnika BiH i Hrvatske je sačinila rang listu uspješnih ponuđača te je, nakon odbacivanje ponuda firmi “OHL” Španjolska i “Skladgradnja” Hrvatska, “Hidroelektra” Hrvatska i “Integral Inženjering” Bosna i Hercgovina, predložila za izbor firmu ˝VIADUKT˝ d.d., Hrvatska. Navedeni prijedlog, odnosno rang lista s izvještajem o evaluaciji ponuda, dostavljena je na saglasnost, tzv. “no objection”, bankama. Taj proces još traje budući da su banke tražile od pojedinih ponuđača određena pojašnjenja.

Čim dobijemo saglasnost banaka na izbor ponuđača gradnja mosta može početi. Shvaćajući značaj ovog projekta na čemu insistiram od početka mandata poduzeo sam aktivnosti na organizaciji sastanaka sa kreditorima kako bi se ubrzale aktivnosti na zavšetku procedure i kako bi počeli sa izgradnjom. Možda će zvučati pretenciozno, ali sam siguran da bi most davno bio završen da sam ovaj projekat vodio od početka. Ovako, mogu samo dati sve od sebe da ispravim načinjene greške i učinim da se most što prije izgradi.”

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo