Subota, 4 prosinca, 2021

Dan bijelih traka i sjećanje na zločine u Prijedoru obilježeni u više gradova

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

U Sarajevu je na Ajfelovom mostu postavljen privremeni memorijal sa ispisanim imenima 102 djece. A građanima su oko ruke vezane bijele trake.

Dan bijelih traka 31. maj koji se obilježava kao dan sjećanja na sve žrtve zločina srpskih vlasti i vojske u Prijedoru kada je ubijeno 3.176 identifikovanih žrtava među kojima je 102 djece obilježen je u više bh. gradova.

U Prijedoru je održana šetnja i položeno je cvijeće za 102 djece koja još uvijek nemaju spomenik.

U Sarajevu je na Ajfelovom mostu postavljen privremeni memorijal sa ispisanim imenima 102 djece. A građanima su oko ruke vezane bijele trake. Cvjetovi sa imenima ubijene djece postavljeni su na konstrukciju mosta. Neki od građana su na svoje prozore i balkone izvjesili bijela platna kako bi podsjetili na naredbu koja je izdata 31. maja 1992. godine nesrpskom stanovništvu u Prijedoru da obilježe svoje kuće, a oko ruke stave bijele trake.

Na društvenim mrežama veliki je broj poruka povodom Dana bijelih traka: “Ne zaboraviti Prijedor”, “Nikada više i nikome više”, “Pamtimo i opominjemo”.

Na zločine u Prijedoru podsjetili su i obilježavanju Dana bijelih traka pridružili su se ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field, košarkaš Jusuf Nurkić, preživjeli logoraši prijedorskih kazamata smrti.

Dan bijelih traka obilježen je u Mostaru, Zagrebu, Hamiltonu (Kanada).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo